2018 was meer dan het jaar van falende klimaatsplannen en vallende regeringen. Voor mij was het een bijzonder druk jaar, met de heruitgave van mijn debuut en de publicatie van mijn zesde boek, met veel media-aandacht en fijne recensies, met lezingen en interessante ontmoetingen.

Net geen 94.000 keer is deze website bezocht (+50% ten opzichte van 2017). De absolute topdagen waren 5 april en 11 november, wat geen verrassing is. De tien meest gelezen artikels waren:

  1. Het overzicht van alle dodelijke V-inslagen op België, goed voor meer dan 6800 bezoekers
  2. België tijdens de Tweede Wereldoorlog, de achtergrondinfo die ik schreef voor de interviewers Zo was onze oorlog
  3. De Duitse bombardementen op België, de geschiedenis van WO2-bombardement werd ook massaal bezocht
  4. Vooral in december werd mijn opiniestuk over vluchtelingen vaak gelezen (nr. 1 in 2015), ook geen verrassing met het VN-migratiepact…
  5. De geschiedenis van de V2-inslag op de Antwerpse Cinema Rex
  6. Het overzicht van de bombardementen in België tijdens WO2
  7. Het vergeten bloedbad van WO1, mijn overzichtsartikel over de Duitse repressailles van 1914
  8. De handleiding bij de herdenkingswebsite over de 936 slachtoffers van het bombardement op Mortsel
  9. Mijn essay over de vraag waarom de Middeleeuwen zo duister waren
  10. Ten slotte mijn opiniestuk over het niet herdenken van de V2-inslag op Cinema Rex, een stuk dat dit jaar zeer belangrijk wordt: herdenken we op 16 december 2019 eindelijk op een waardige manier de zwaarste aanslag uit de Europese geschiedenis?

Hieronder blik ik terug op 2018 met twaalf beelden, voor elke maand een.

Januari

2018 begon met een terugblik. Tien jaar schrijver… Tussen 2008 en 2018 is er veel veranderd, zowel op professioneel vlak als persoonlijk. Dankbaar kijk ik terug…

Februari

Midden februari verscheen de derde editie van Tranen over Mortsel naar aanleiding van 75 jaar na het bombardement op Mortsel (en tien jaar na het verschijnen van de eerste editie).

Maart

In maart sprak ik voor verschillende groepen over het bombardement. De nieuwe lezing met gefilmde getuigenissen (zoals hier Walter Schamp, die ons dit jaar verliet) maakte indruk.

April

75 jaar na de Amerikaanse luchtaanval op Mortsel herdachten we massaal het lang vergeten bombardement. Mijn vader en mijn zoontje Verne wandelden samen langs de gerestaureerde graven van de 936 slachtoffers.

Mei

Nooit gaf ik meer lezingen als in 2018. 25 keer ging ik vertellen over een van mijn boeken. Op deze foto mijn geweldig publiek in Mortsel!

Juni

Boeken, boeken, boeken… Schrijven is lezen. De laatste maand is het zwoegen om Het elfde uur op punt te zetten. In de laatste week voer ik nog enkele grote veranderingen door… en dan…

Juli

… Klaar! Op 2 juli stuurde ik het manuscript van Het elfde uur naar mijn uitgever (zoals altijd drink ik tijdens de laatste schrijfnacht een deugddoend biertje). Een bijzondere maand dus… maar pas echt speciaal was het een goei twee weken later: de geboorte van mijn tweede zoontje Chiel!!

Augustus

Tijdens de zomermaand genoot ik van ons gezinnetje. Ondertussen schreef ik het voorwoord voor de musical ’40-’45 en bewonderde ik de eerste drukproeven van Het elfde uur met de indrukwekkende coverfoto (© In Flanders Fields): Britse soldaten op een heuvel van puin nabij Ieper.

September

Op 6 september stelde ik mijn zesde boek Het elfde uur voor in het Antwerpse Vredescentrum.

Oktober

Een droom… dat was het maken van een podcast. En dat mocht ik doen over Het elfde uur voor Klara. Daarna mocht ik ook opdraven in andere radioprogramma’s zoals Interne Keuken.

November

11 november 2018… een hoogdag. Bovenop de massale media-aandacht voor Het elfde uur was ik een van de centrale gasten in het grote herdenkingsprogramma op één. Erkenning van jarenlang werk… deed deugd. De kers op de taart kwam in december met de bekroning van Het elfde uur als derde beste boek van 2018 door het NRC.

December

Het was een erg bijzonder jaar. Herdenken deden we massaal. En meestal gebeurde dit op een krachtige, waardevolle manier. 2019 belooft een nieuw herdenkingsjaar te worden… met (hopelijk) als hoogtepunt de herdenking van 75 jaar V2 op Cinema Rex.

3 gedachten over “Mijn jaaroverzicht: terugblik op het herdenkingsjaar 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s