lezingen

Pieter Serrien is spreker.

Wil je graag de verhalen achter de boeken van Pieter leren kennen? Dan is een lezing misschien iets voor u. Wilt u een lezing organiseren? Contacteer Pieter via deze link.

Een lezing kan gesubsidieerd worden via het Fonds voor de Letteren. Info hierover vind je via deze link. Let op: de aanvraag moet ten minste één maand op voorhand worden ingediend.

Een overzicht van alle geplande lezingen van Pieter Serrien vind je via deze link.

leven-onder-de-v-terreur-lezing-pieter-serrien

Aan de hand van nooit vertoond beeldmateriaal, uitvoerig feitenmateriaal en gefilmde getuigenissen gaat Pieter Serrien op zoek naar de achtergrond van de befaamde vliegende bommen, die België teisterden tussen oktober 1944 en maart 1945. Hij gebruikt daarvoor getuigenissen uit zijn nieuwe boek Elke dag angst, waar de slachtoffers van de V-bommenterreur, de Duitse daders, de Nederlandse omwonenden van de lanceerinstellingen en de concentratiekampgevangenen van Dora aan het woord worden gelaten.

Praktisch: 2 uur. Beamer, projectiescherm en geluidsversterking nodig.

Meer info en reacties op de lezing vind je via deze link.

Meer info over het boek Elke dag angst vind je via deze link.

ronde-van-oorlogsdagen-lezing-pieter-serrien

Pieter werpt in deze unieke lezingenreeks een totaal vernieuwende blik op de Duitse bezetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de presentatie  wordt de nadruk gelegd op lokale dagboeken en de oorlogsgebeurtenissen die jouw gemeente tekenden. Zo leer je het zelden gehoorde verhaal van de gewone man en vrouw onder de bezetting. Nadien is er mogelijkheid tot vragen stellen. Reeds dertig keer geboekt in Vlaanderen én Nederland!!

Praktisch: 2 uur. Beamer en projectiescherm nodig.

Meer info en reacties op de lezing vind je via deze link.

Meer info over het boek Oorlogsdagen via deze link.

 bommen-op-mortsel-lezing-pieter-serrien

In 2010 maakte Pieter Serrien in samenwerking met Geheugen Collectief en Stad Mortsel een historische wandeling over het bombardement van 5 april 1943. Zestien inox panelen markeren evenveel locaties waar je meer te weten komt over de verhalen van de laatste getuigen. Een lijvige brochure begeleidt de wandeling.

Praktisch: 2 à 3 uur. Zowel te voet als met de fiets mogelijk. Afspraak Heilig-Kruisstraat 16, Mortsel. Groepen van maximum 30 mensen.

Indien gewenst is het ook mogelijk om een lezing over het bombardement te geven in een zaal. Daarvoor moet er een tweetal uur gerekend worden en zijn een beamer, projectiescherm en geluidsversterking nodig.

Meer info over het boek Tranen over Mortsel vind je via deze link.

zo-was-onze-oorlog-lezing-pieter-serrien

Hoe was het om de Tweede Wereldoorlog te beleven als gewone man of vrouw? Kom het te weten in deze originele lezing met aangrijpende getuigenissen en ontwapenende anekdotes.

Praktisch: 2 uur. Beamer en projectiescherm nodig.

Meer info over het boek Zo was onze oorlog vind je via deze link.

van-onze-jongens-geen-nieuws-lezing-pieter-serrien

Ontdek het verhaal van de naar schatting 300.000 jonge reserverekruten die bij het begin van WO2 naar het zuiden van Frankrijk moesten vluchten. Nodig een van de drie auteurs van dit verrassende boek uit voor een lezing.

Praktisch: 1,5 à 2 uur. Beamer en projectiescherm nodig.

Meer info over het boek Van onze jongens geen nieuws vind je via deze link.

 

belgie-op-de-vlucht-lezing-pieter-serrien

Een brandend actuele lezing over de Belgische exodus van 1914 en 1940, waarin ook de gedurfde vraag wordt gesteld of we de huidige vluchtelingencrisis mogen vergelijken met wat ons land is overkomen tijdens de twee wereldoorlog. Aan de hand van getuigenissen en beeldmateriaal werpt Pieter Serrien een unieke blik op onze geschiedenis als vluchtelingen.

Bio Pieter Serrien

Pieter Serrien (°1985) voert als historicus onderzoek over gewone mensen in Pieter Serrien 2 (c) Koen Broosextreme omstandigheden. Zijn debuut Tranen over Mortsel (2008) verzamelt de verhalen van de laatste getuigen van het bombardement van 5 april 1943, het zwaarste uit onze geschiedenis. In zijn tweede boek Oorlogsdagen (2013) laat hij meer dan dertig burgers aan het woord die een dagboek bijhielden in het bezette Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2010 leidt Pieter het jongerenproject Zo was onze oorlog, dat in 2014 resulteert in zijn derde boek. Reeds meer dan duizend getuigen van de Tweede Wereldoorlog werden geïnterviewd door jongeren over het oorlogsleven. In mei 2015 verschijnt met Van onze jongens geen nieuws zijn vierde boek, dat hij heeft geschreven samen met historici Karel Strobbe en Hans Boers. Deze roadtrip in oorlogstijd neemt de lezer mee naar het ongelofelijke avontuur dat de 300.000 Belgische jongens van de rekruteringsreserve beleefden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. In 2016 komt zijn boek Elke dag angst uit, waarin de getuigen van de V-bommenterreur aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een stem krijgen.

Pieter Serrien werkt en woont in Kontich. Hij studeerde geschiedenis aan de KULeuven en de University of Exeter (UK). Als historicus specialiseerde in interviewtechnieken en het dagelijkse oorlogsleven. Naast het schrijverschap is Pieter leraar geschiedenis aan het Sint-Ritacollege te Kontich. Op zijn website (www.pieterserrien.be) houdt hij een blog bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s