Derde editie van Tranen over Mortsel

Deze week ligt de derde editie van Tranen over Mortsel in de winkel. Het is een verdere aanpassing van de volledig herwerkte editie van 2013 (meer info). Ter gelegenheid van de 75ste herdenking van het bombardement (meer info) zal de bestseller bij uitgeverij Davidsfonds verschijnen. Het boek heeft een nieuwe cover gekregen. Ik koos voor hetzelfde beeld als in de oorspronkelijke uitgave van 2008: de mensen aan de uitgebrande bus op het Gemeenteplein. Het verhaal van het treurende koppel is een van de vele symbolische beelden voor de oorlogsverschrikking in Mortsel (het verhaal over de bus kan je hier lezen).

Het opzet van het boek blijft hetzelfde, zodat (nieuwe) lezers door de laatste getuigen worden meegenomen naar de locaties waar de Amerikaanse bommen zoveel leed veroorzaakten: de Erla-fabriek, de scholen, het Gemeenteplein… De lijst met de 936 dodelijke slachtoffers van het dodelijkste bombardement uit onze geschiedenis is vernieuwd. Naast enkele verbeteringen zijn er aanvullingen, zoals het verhaal van de verzetslieden die de geallieerden informeerden over de Erla-fabriek en een reeks nooit gepubliceerde Duitse foto’s van het rampgebied, waarvan er hieronder drie exclusief zijn weergegeven:

In de pers

Donderdag 15 februari 2018 stond het nieuws over de heruitgave in de Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad. (c) Theo DerkinderenGVA 15febr2018.jpg

Nieuwsblad 15febr2018.jpg

Lezing organiseren?

In 2018 toer ik naar aanleiding van de 75ste herdenking van het bombardement, met een volledig nieuwe lezing. Aan de hand van indrukwekkend beeldmateriaal en gefilmde getuigenissen, vertel ik het verhaal van het dodelijkste bombardement uit onze geschiedenis.

Meer info over mijn lezingen vind je via deze link.

Wil je een lezing organiseren? Neem dat via deze link contact met mij op.

Bommen op Mortsel - lezing Pieter Serrien.jpg

Agenda herdenking

Er staat veel te gebeuren in dit 75ste herdenkingsjaar, vooral tijdens de herdenkingsweek van 4 tot 8 april. Hieronder vind je alvast een overzicht. Het volledigste overzicht vind je via deze link. 

 • 16 februari: Heruitgave van Tranen over Mortsel (website uitgeverij)
 • 13 maart: Lezing over het bombardement, georganiseerd door OCMW en De Meerminne. 14u, gratis, Meerminne 6, 2640 Mortsel (meer info op UitInVlaanderen)
 • 15 maart: Lezing over het bombardement, georganiseerd door Marnixkring Mortsel, 20u-22u, enkel op uitnodiging
 • 31 maart: Tram 4408, maak een historisch ritje met de tram die het bombardement meemaakte. Gemeenteplein, 10u-18u. 2 euro inkom, kinderen <12j. gratis, tickets via info@mortsel.be of op het Stadsonthaal.
 • 4 april: Academische zitting, waar ik in gesprek ga met Peter Adriaenssens en Bruno De Wever. Mark Liebrecht Schouwburg, 20u. Inschrijven verplicht: info@mortsel.be
 • 5 april: Participatieproject ‘Geef hen een plaats in je hart’. Kom om 15u30 naar het Stadsplein, waar na vijf minuten een indrukwekkende stilte zal gehouden worden ter gelegenheid van wat er exact 75 jaar geleden gebeurde. Daarna volgt de mogelijkheid om een van de 936 doosjes mee naar huis te nemen, om het slachtoffer van het bombardement te herdenken met een tekstje, een gedachte, een tekening… Daarna breng je het terug. Meer info via herdenking5april@mortsel.be
 • 6-8 april: Tentoonstelling ‘Nooit meer oorlog’ met kunstwerken over het bombardement, Sint-Benedictuskerk, 6-7 april 15u30-21 en 8 april 11u-17u.
 • 6 april: Lezing, georganiseerd door heemkundige kring van Hove. 20u-22u, zaal De Markgraaf (aan de bib van Hove).
 • 7 april: Herdenkingsplechtigheid met inhuldiging vernieuwd ereperk, in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, getuigen en alle geïnteresseerde Mortselaars. Zoals elk jaar zal ik ook speechen. 14u, begraafplaats Mortsel-Dorp.
 • 8 april: Herdenkingsmis Heilig-Kruiskerk, 11u. Concert Vlaams Symfonisch Orkest met koor, 15u (op uitnodiging) én 20u (15 euro, info@mortsel.be), Parkschool.
 • 21 april: Terugbrengmoment participatieproject, 10u30-12u.
 • 21 april: Fietstocht langs de belangrijkste plaatsen van het bombardement van 5 april 1943. Speciaal voor de 75ste herdenking, gids ik een groep van max. 30 personen rond. 13u-16u. Eigen fiets meebrengen. Inschrijven (verplicht) kan via deze link.
 • 27 april: Première Mortsel 5443, theaterproject onder de regie van Alex Van Haecke. Andere speeldata: 27, 28 april, 4, 5, 10, 11, 12 telkens om 20u15 en 13 mei om 15u. 13 euro inkom, bestellen via 0468/31 43 00, Mark Liebrecht Schouwburg.
 • 29 april: Wandeling langs de belangrijkste plaatsen van het bombardement van 5 april 1943. Speciaal voor de 75ste herdenking, gids ik een groep van max. 30 personen rond. 14u-17u. Ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Inschrijven (verplicht) kan via deze link.

BewarenBewaren

12 gedachten over “Derde heruitgave van Tranen over Mortsel (75 jaar na 5 april 1943)

 1. Kreeg jou boek in 2012 uit de handen van toenmalige burgemeester Ingrid Pira,op mijn huwelijk die zij toen voldeed.Ik ben echt geen lezer,ben dan toch,als echte Mortselaar,aan de eerste pagina begonnen en dan alles in één ruk uitgelezen.Kon niet stoppen,ken ook elke plek die daarin beschreven werd!Was er precies bij!Had toen voor mijn “kersverse”echtgenoot geen aandacht!Hij begreep dit,meer dan wie,want zijn vader was toen 20 jaar en vrijwilliger om al die slachtoffertjes mee terug te vinden!

 2. Wonderful that you now have a third edition out, Pieter. I am sorry I forgot entirely to get back to you about translating the subtitles for your documentary. I trust you will have found someone else by now. I will be 80 in a few months. Since we last corresponded, my brother Leo passed away, and in October of 2016 Greta also died. Hilda and Bieke are still fine in Belgium, and Marieke is doing well in the USA. Good luck on all your future endeavors, Pieter. I am glad to be on your mailing list! all the best, Paula ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s