Op 5 april 2018 is het exact 75 jaar geleden dat Mortsel gebombardeerd werd door Amerikaanse vliegtuigen. Er vielen 936 doden bij het dodelijkste bombardement uit onze geschiedenis. Deze trieste verjaardag zal niet ongemerkt voorbijgaan.

Groots participatieproject

De 936 slachtoffers hebben nu naast achteraan het boek Tranen over Mortsel elk een plaats gekregen op het web en het Mortselse Stadsplein. De leerlingen van het GTI van Mortsel maakten een speciale herdenkingsmuur, die sinds kort op Stadsplein staat. Daarin staan 936 doosjes, iets minder dan een derde met een foto erop. Mortselaars en mensen uit andere gemeentes, jong en oud, getuigen en familie van slachtoffers worden uitgenodigd om vanaf donderdag 5 april 2018 een doosje mee te nemen naar huis. In het doosje kan je persoonlijke teksten, tekeningen, gedachten… steken. Daarna breng je het terug. De herdenkingsinstallatie zal daarna een vaste plaats krijgen op het ereperk in Mortsel-Dorp. Online kan je opzoeken welke info er bekend is over de slachtoffers en publieke reacties plaatsen.

Ga via deze link naar de online slachtofferlijst.

Pieter Serrien: ‘Het opstellen van de slachtofferlijst was een titanenwerk, maar het was het waard. Op de eerste dag na de lancering waren er al meteen bijna 2000 bezoeken. Verschillende mensen gaven ons nieuwe informatie en al meer dan tien slachtoffers hebben een foto gekregen. De inspiratie kwam van het prachtige initiatief in de Mechelse Dossinkazerne, waar een grote muur met de Belgische Holocaustslachtoffers de bezoekers confronteert met de eindeloos lijkende fotoreeksen. Ook daar worden om de zoveel tijd nieuwe foto’s geplaatst, zodat de slachtoffers een gezicht krijgen.’

Hoe opzoeken in de slachtofferlijst?

Specifieke groepen:

Volgens locatie van het bombardement:

Volgens woonplaats/geboorteplaats (met meer dan twee doden):

Volgens betrokken Mortselse straat (als doelwit of woonplaats). Info over de schade aan de woningen vindt u via deze link.

 

 

 

13 gedachten over “Herdenk mee de 936 slachtoffers van het bombardement op Mortsel

 1. Een vreselijk drama dat gebeurde door een spijtig toeval van omstandigheden, maar een drama dat had kunnen vermeden worden. Mogen de zielen van hen die de zo brutaal uit het leven weggerukt werden vrede gevonden hebben aan “de overkant”.

 2. Mijn moeder maakte dat bombardement ook mee. Gelukkig zonder slachtoffers in haar familie. Zij vertelde er vaak over en had nog foto’s ervan.

 3. Goedevond !
  Ik wil contact met Pieter Serrien nemen.
  Ik heb een fotoalbom van mijn overleden schoonmoeder met doodskaartjes van de kinderen van het bombadement van Mortsel. Mag ik zijn email-adres of gsm-nummer, a.u.b ?
  Met vriendelijke groeten,
  Lara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s