De afgelopen weken waren voor mij erg bijzonder. Dankbaar kijk ik terug naar de massale media-aandacht en positieve reacties op mijn boek Het elfde uur. Een overzicht:
- Op 6 september stelde ik het boek voor in het Antwerpse Vredescentrum. Een fotoverslag (door Saar Serrien en Danielle Roubroeks) hieronder:
- In Knack verscheen die week een vier pagina’s lang interview met mij. Lees het hier of hieronder. (de fotoredactie maakte een fout door te schrijven dat Erzberger op de foto aan de wagon in het Bos van Compiègne stond)
- Ook Historiek.net publiceerde een interview, te lezen via deze link.
- De dag na de boekvoorstelling begon ik mijn eerste lezingentournee over Het elfde uur. In Puurs, Waregem, Lommel, Burcht, Aalst, Wijnegem, Scherpenheuvel, Beveren, Sint-Laureins en Rumst vertelde ik hoe de laatste 24 uur van WO1 verliepen. In het voorjaar van 2019 plan ik deel 2 van mijn lezingentournee. Interesse? Hou de agenda goed in de gaten! (wil je zelf een lezing organiseren, contacteer mij via deze link) Een fotoverslag:
-
Interne Keuken. De media-aandacht begon vooral sinds mijn ‘optreden’ bij Interne Keuken op Radio 1. Ik vertelde (en zong) over Het elfde uur op 20 oktober. Herbeluisteren kan hieronder:
- Op 26 oktober was het exact honderd jaar geleden dat de Duitsers gasaanvallen uitvoerden op burgerdoelwitten in West-Vlaanderen. Het verhaal van Avelgem en omstreken lees je via deze link. Historiek.net nam het over.
- Op 1 november publiceerde ’t Pallieterke een lovende recensie over Het elfde uur. De recensent spreekt van een “uniek stevig gedocumenteerd boek” dat ze “graag aanbevelen”.
- De volgende dag was ook de Nederlandse krant het Reformatorisch Dagblad enthousiast over Het elfde uur.
- Ook Hebban en Thrillzone waren zeer positief.
- Zaterdag 3 november wijdde Het Belang van Limburg twee pagina’s aan het boek en de Limburgse verhalen in de laatste 24 oorlogsuren.
Op dinsdag 6 november verscheen een zeer positieve recensie op Historiek.net.
- Die avond zond de Nederlandse radiozender NPO4 een interview met mij uit. Daarvoor was ik die ochtend naar het dodendraadmonument in Castelre om te spreken met Lex Bohlmeijer. Herbeluisteren kan hieronder:
- Woensdag 7 november publiceerde ik een fragment uit Het elfde uur. Die dag was het exact honderd jaar geleden dat het nieuws over de valse wapenstilstand verspreid werd door de Amerikaanse journalist Roy Howard. Knack en Historiek.net namen het stuk over. Herlezen kan via deze link. Op Radio 1 (de wereld vandaag) vertelde ik over dit geval van fake news avant la lettre. Herbeluisteren kan hieronder:
- In de vroege ochtend van vrijdag 9 november trok ik naar de VRT om in het Klaraprogramma Espresso te vertellen over de podcast die de volgende dag online zou komen.
- In Nederland verscheen diezelfde ochtend een lovende recensie van de Nederlandse krant NRC over Het elfde uur. Het boek kreeg vier van de vijf sterren, werd “indrukwekkend” en een “uiterst waardevolle aanvulling” in de geschiedschrijving genoemd: “Een minutieus, indrukwekkend verslag van de allerlaatste fase van de Eerste Wereldoorlog.”
- Ook op 9 november publiceerde ik een kritisch stuk over de laatste gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het werd meteen overgenomen door Knack en Historiek.net.
- Ondertussen was de Boekenbeurs volop bezig. Hieronder enkele sfeerfoto’s van dit jaar:
Het herdenkingsweekend:
-
Opname podcast. Zaterdag 10 november om 11 uur kwam de eerste van 24 podcasts van Klara online. Elk uur verscheen er een nieuwe tot de voormiddag van 11 november. Herbeluisteren kan via deze link, elke podcastapp en via het overzicht op Klara-website.
- Voor VRTNWS nam ik enkele korte filmpjes op waarin ik een laagdrempelige uitleg geef over de politieke gevolgen van 11 november 1918. Het informatieve stuk is via deze link te lezen en te bekijken.
- Gazet van Antwerpen wijdde twee pagina’s aan mijn boek.
In Het Nieuwsblad was er aandacht voor Marcel Terfve, de laatste Belgische gesneuvelde, waarin uit Het elfde uur geciteerd werd.
- Ook in De Standaard was er in de weekendeditie aandacht voor mijn boek, alsook een vermelding van Oorlogsdagen in het overzicht van de beste boeken van de afgelopen herdenkingsjaren.
- ’s Avonds zond EenVandaag een korte documentaire over Het elfde uur. Met de Nederlandse journalist Sjoerd Fennema ging ik op zoek naar de verhalen achter de bevrijding van Mons en de laatste gesneuvelden. Herbekijken kan via deze link of hieronder.
https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/519968
- De Standaard volgde online met fragmenten uit Het elfde uur de laatste oorlogsuren in de voormiddag van 11 november. Je kan het helemaal herlezen via deze link.
- Op 11 november 2018 was ik een van de centrale gasten in Nooit meer ten oorlog, de live marathonuitzending op één ter gelegenheid van honderd jaar wapenstilstand. In het eerste en derde deel sprak ik over de wapenstilstand en over het leven in bezet België. Hieronder een reeks foto’s van die bijzondere dag:
3 gedachten over “Terugblik op 11 november 2018: Het elfde uur in de pers”