langverwachte negende boek van historicus Pieter Serrien

nu verkrijgbaar in alle boekhandels!

de vergeten geschiedenis van de geuzenopstand in de Lage Landen (1565-1578)

Pers? Boekhandelaar? Neem contact op via deze link!

Ik organiseer verschillende boekvoorstellingen en signeersessies. Klik hier om meer te weten. Hopelijk tot dan!

opstand van de geuzen

1565-1578

In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke onderdrukking, het Spaanse bewind en de behoudsgezinde regering. Wat volgde was een jarenlange spiraal van geweld, met vervolgingen, beeldenstormen, zeeroverij, staatsgrepen en bloedbaden. De geuzenopstand resulteerde in waanzinnig religieus geweld tussen katholieken en protestanten, een bloedige burgeroorlog, de revolutie van de Lage Landen, de stichting van calvinistische stadsrepublieken en de uiteindelijke breuk tussen noord en zuid, het latere Nederland en België. 

Na zijn succesvolle boeken over beide wereldoorlogen, neemt historicus Pieter Serrien zijn lezers mee naar een cruciale episode uit de geschiedenis van de Lage Landen. In zijn gekende stijl vertelt hij aan de hand van persoonlijke verhalen en aangrijpende getuigenissen het vergeten verhaal van de geuzen. In opstand! is een totaal nieuwe blik op onze vaderlandse geschiedenis, voor zowel Nederland als België.

Een actuele geschiedenis met zowel lokale verhalen als nieuwe inzichten over het verleden van de Lage Landen, waarin de opstandelingen zelf de hoofdrol spelen. Door persoonlijke getuigenissen te gebruiken brengt Serrien onze geschiedenis dichter bij dan ooit en dat in herdenkingsjaar (1572-2022, 450 jaar na het slagen van de geuzenopstand). Ontdek hoe de geuzen een breedgedragen verzetsbeweging vormden, ze een door klimaatverandering, prijsstijgingen en oorlogsdreiging geteisterde bevolking meekregen en hoe ze alles opofferden voor hun rebelse vrijheidsdroom.

Reacties

***** ‘Dit is een historisch wetenschappelijk naslagwerk zoals je het wilt zien!’ – Mibreleest op Hebban.nl

*** ‘indrukwekkend’ ‘beeldend verteld’ ‘Serrien probeert de geuzen in een beter licht te zetten’ – Volkskrant

‘Een indrukwekkend relaas!’ – Stretto.be