Vandaag herdenken we dat het 74 jaar geleden is dat een Duitse V2-raket de Antwerpse Cinema Rex trof. Er vielen 567 doden. Het was de dodelijkste bominslag uit de Europese geschiedenis. Op basis van mijn boek Elke dag angst maakte ik een minidocu over het drama:

Volgend jaar is het 75 jaar geleden… Voorlopig is er nog niets bekend over een grote herdenking. Twee jaar geleden vroeg ik me al af waarom de dodelijkste aanslag uit onze geschiedenis niet massaal herdacht wordt. Hopelijk komt die er in 2019 wel. De plannen liggen klaar voor het nieuwe stadsbestuur.

Ik wil alvast de slachtofferlijst compleet maken en nog meer getuigenissen verzamelen. Afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor de inslag op Cinema Rex, met als hoogtepunt de musical 40-45.

 

3 gedachten over “74 jaar geleden… De V2 op Cinema Rex

  1. Mijn grootvader, Julius Van den Bergh, echtgenoot van Gusta Adriaenssen (dagboek van Gusta “op de vlucht”) heeft mee toen de lichamen van de doden uit de gebombardeerde Rex uitgehaald. Hij zei altijd dat het een puinhoop van lichaamsdelen was toen. Het is een beeld dat hij nooit vergeten is tot op zijn sterfbed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s