Vandaag honderd jaar geleden… stond ons land in rep en roer. eaba650a-fce9-11e4-b5b7-76c25d96eec5_originalIn verschillende fabrieken legden de arbeiders het werk neer. Ze weigerden om de Duitse oorlogsindustrie te blijven ondersteunen. In Mechelen reageerden de bezetters met een collectieve straf tegen de spoorstaking die eind mei was uitgebroken. Er werd een uithongeringsgebied ingesteld. Een blokkade tussen 3 en 11 juni moest de bevolking haar verzet doen opgeven. Maar het versterkte enkel de haat voor de bezetter. Dat was ook te merken in Gent toen een Duitse zeppelin te pletter stortte in Sint-Amandsberg. De vreugde bij de bevolking was bijzonder groot. Was het einde van de Duitse overmacht in zicht?

juni 1915 Verhit - Oorlogsdagen 1juni 1915 Verhit - Oorlogsdagen 2juni 1915 Verhit - Oorlogsdagen 3juni 1915 Verhit - Oorlogsdagen 4juni 1915 Verhit - Oorlogsdagen 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s