Om de heruitgave van Tranen over Mortsel te versterken met nieuw fotomateriaal, ben ik op zoek naar informatie over onderstaande foto’s. Telkens zijn de mensen er op goed herkenbaar. Alle info is welkom, zelfs kleine details kunnen de puzzelstukjes op de juiste plaats leggen. Klik op de afbeeldingen om te vergroten. Alle info die ik krijg, zal ik bij de foto’s zetten, zodat we samen stapje per stapje de vijftien beelden kunnen onderzoeken.
Foto 1: Deze foto werd genomen in de Van Peborghlei. Wie zijn deze mensen?
Foto 2: Een lichaam wordt uit een ingestort huis gehaald. Waar is dit? Wie zijn deze mensen?
Foto 3: Het verzamelen van huisraad. Wie hier op staat en waar dit is, is nog onbekend.
Foto 4: Twee kinderen eten wat soep bij verzameld huisraad. Wie zijn dit? Waar is deze foto genomen?
Op de achtergrond is duidelijk de Gevaertschouw te zien, met recht de toren van het Varenthof in de Deurnestraat. Helemaal links staat de mouterij van De Populieren. Dankzij Jos Hermans, weten we dat dit waarschijnlijk ergens op de hoek van de Guido Gezellelaan en de Berthoutstraat is.
Foto 5: Een gezin rijdt weg op een volgeladen fiets. Plaats en personen zijn nog onbekend. Hieronder een tweede foto met de fiets op de achtergrond.
Foto 5 bis: Misschien zo wel mogelijk te achterhalen waar deze foto is genomen?
Foto 6: De uitgebrande tram voor het huis van dokter Verdonck op de Statielei ter hoogte van het Gemeenteplein. Wie is de man op de foto?
Foto 7: Een slachtoffer wordt weggevoerd uit de zwaar getroffen Sint-Vincentiusschool. Wie zijn deze hulpverleners?
Foto 8: Een meisje wordt weggebracht. Wie zijn dit? Is dit in Sint-Vincentius?
Foto 9: Een oudere vrouw en jongeman drinken soep tussen het puin. Wie zijn dit?
Foto 10: Een meisje wordt weggebracht op de Statielei (?) door enkele verpleegsters. Wie zijn dit?
Foto 11: Deze foto lijkt erg op de vorige. Huisraad wordt weggedragen in voiture. Wie zijn dit? Op de achtergrond is duidelijk een charcuterie/beenhouwerij te zien, volledig vernietigd door de bommen. Rechts is er een Rode Kruishulppost. Getuige Denise Kelder herkende haar grootmoeder Mathilde Berghs als de rechtse dame in het zwart.
Foto 12: Deze foto is genomen aan de getroffen zaal van de Gevaert-fabriek. Wie is deze man?
Foto 13: Een jongetje staat op het puin en kijkt naar de lens. Wie is dit? Wie zijn de andere mensen? Waar zijn ze?
Foto 14: Twee kindjes staan bij het puin van de Heilig-Kruiskerk. De foto behoort tot de collectie M. Bettens. Wie zijn dit?
Foto 15: De laatste foto is na het bombardement genomen. Er staan kinderen bij het puin van de Sint-Lutgardisschool. Dankzij Bruno Gastmans, weten we wie dit zijn,links: Elza Andries en onbekend; groep vooraan, v.l.n.r.: Virginie Van der Aa, Gaby Torfs, Hilda Glorie, Denise Verwerft, Hilde De Cleer, onbekend, Marcella Hikketik, Irène Claus, onbekend. Groep achteraan, eerste rij: Josephine Vervecken, Paula De Loose, Maria Diels, Maria Van Goethem en Lia Asselberghs. Tweede rij: Agnes De Vlieger, Rosa Beirens, Francine Dagluickx en Maria Waegemans. Bovenaan: Agnes Vranken. Rij op muur rechts: Margriet De Loose, Marie-Louise Palmaerts, Bertha Strockbroeckx, Gilberte Meunier en Betsy Jacobs. Zuster Gerarda staat rechts. Wat zijn hun verhalen?
Op foto 3 zie je een kist met ‘Chasse Royale’. Dat café (nu een bistro) bestaat nog steeds. Maar ja, heeft er misschien niets mee te maken. En een kist kan je verzetten natuurlijk.
Op foto 4 is de schouw van Agfa-Gevaert te zien op de verre achtergrond. Links staan er ook twee schouwen die ik niet ken maar iemand anders misschien wel.
Foto 4: De toren rechts lijkt me niet die van de Heiligkruis kerk te zijn.
De ajuinvorm heeft meer overeenkomsten met de toren van het kasteeltje naast Gevaert, in de Deurnestraat. In dat opzicht lijkt de foto genomen te zijn vanuit de Voorspoedlei.
het betreft de foto 6 de man aan de uitgebrande tram zou mijn vader Albert Van Bouwel kunnen zijn ,wij woonden schuin tegenover dr.Verdonc(Antwerpsestraat nr 9 was onze woonst)dit huis bestaat nog steeds met zijn oorspronkelijke voorgevel.Mijn vader had daar een meubel en behangerswinkel.Hij was getrouwd met Elisabeth Jespers.De vader van mijn vader was Mathieu Van Bouwel
onze geïnterviewde is erg getroffen door de foto van de tram. In die tram is zijn vader omgekomen. Hoewel er enkel “08” te lezen is, vertelde hij ons dat het om tram “408” ging.