Meer info over onze VZW vind je via deze link

Hoe je in de slachtofferlijst zoekt lees je hier

‘Geachte heer’, begint de netjes handgeschreven brief van Luc Meersmans. Hij is de zoon van Juliette Smekens-De Potter. Zij werd geboren in mei 1929 en overleed tweeëneenhalf jaar geleden. Zij was een getuige van het bombardement op Mortsel. Ze was een van de velen die de verschrikking in de Sint-Vincentiusschool meemaakte…

In Sint-Vincentius stierven maar liefst 100 kinderen en drie leerkrachten…

‘Bij deze schenken wij uw vereniging het foto-doodsbeeldjes-album die onze moeder op veertienjarige leeftijd maakte in de weken na het dodelijke bombardement’, vervolgt Luc in zijn brief. ‘Dat was haar laatste wilsbeschikking.’ Ik moet even slikken terwijl ik dit lees. 76 jaar na 5 april 1943 doet de Amerikaanse luchtaanval zich nog steeds voelen. Dat was waarom we onze VZW hebben opgericht. ‘Tientallen keren heeft zij verteld’, gaat de brief verder, ‘dat zij gestraft op de gang stond vanwege praten met het meisje naast haar op de schoolbank. Zij deed vanachter het raam “bonnejourekes”, wuifde en glimlachte naar haar klasgenootjes toen plots een bom midden in het gebouw viel. In tranen vertelde zij dat de helft van haar klas dood was, ook het meisje dat naast haar zat. Zij werd enkele uren later van onder “de puinen” gehaald.’

Larysa, Juliette en Luc in 2011.
Met Larysa in de Mortselse Kawa.

Ik ontmoet Larysa, de echtgenote van Luc, in een van de gezelligste plekken in Mortsel: de Kawa. Met de tranen in de ogen overhandigt ze mij het zorgvuldig in een kartonnen doos opgeborgen album van haar schoonmoeder. Samen lezen we de inleidende tekst die Juliette er later inzette en dan bekijken we de ene foto na de andere. Voor mij zijn deze gezichten al lang geen onbekenden meer. Met de online herdenkingslijst heeft ondertussen al de helft van het totaal aantal 936 dodelijke slachtoffers een gezicht gekregen. Al diegene die in het album steken zijn al bekend. Het waren bijna allemaal leerlingen van de zwaar getroffen Sint-Vincentiusschool, waar Juliette ook op school zat. Maar dit album doet meer dan het geven van een gezicht. Het toont ons 76 jaar na datum wat die slachtoffer(tje)s betekend hebben voor mensen zoals Juliette.

Hieronder is het hele album te bekijken. Je kan in de onderschriften op de namen van de slachtoffers klikken om naar hun herdenkingspagina’s te gaan. Laat gerust een bericht achter om ze mee te herdenken.

De inleiding die Juliette Smekens in het album schreef.
Madeleine Climan en Marie Jacobs.
Liliane Filleul en Liliane Van Neck.
De drie zusjes Marcelle, Jeannine en Paula De Meulemeester uit Edegem.
De zeven zusters van Sint-Vincentius en Sint-Lutgardis die omkwamen.
Een gewone foto van de Edegemse zusjes Suzanne en Lydia Merckx. Daarnaast het bidprentje van broer en zus Gerard en Elza Verhelst van de opticien Verhelst in de Antwerpsestraat.
Pleegzusjes Bertje en Marie-Joséke Janssen uit de Deurnestraat.
Joanna Theys, Maria Corens (overleed in Sint-Lutgardis) en Yvonne De Backer.
Annie Van der Maat, Anna Goossens en Alice Van Bauwel.
Hedwig Cluydts, Denise Ceulemans en Mia Dens.
Denise Gybels en José Roothooft.
Irène Nuyts (was al twintig jaar en kwam niet om in een school) en de Berchemse Julia Verswyfel.
Nicole Snieders, Annie Eerdekens en Maria Hoefkens.
De Mortselse tweeling Hugo en Luceke Willemssens en de drie kindjes Joanna, Antonia en Willem Streûmer uit Hove.
De Kontichse Maria Colliers (woonde enkele huizen verder van waar ik vandaag woon), met twee bidprentjes die haar herdenken. 
Simone Peeters uit Boechout, Yvonne Luypaerts en Jeanne Swinnen (Sint-Lutgardis).
Jacqueline Depoorter, de éénjarige Gustaaf Cleenewerck(overleed thuis in de Eduard Arsenstraat) en het bidprentje voor de Nielse juffrouw Bertha Vander Kerken, die met bijna heel haar zesde leerjaar omkwam.
Jean-Marie Gys (stierf in de Guido Gezelleschool) en Jean Van Rompaey.
Juliette Smekens bij haar plechtige communie, terwijl veel van haar jaargenootjes er niet meer waren…

Naast het album schonk de familie Meersmans nog enkele foto’s van Eugène Meersmans die zijn hele leven in het Puurse Kalfort leefde, maar in ’14-’18 aan het IJzerfront zat.

3 gedachten over “Het fotoalbum van Juliette

  1. Geachte , Hopelijk komen, ooit, al deze foto’s in boekformaat te koop . Spijtig is dat de foto’s in zulk pover formaat hier gepresenteerd worden .Zeker moet het mogelijk zijn om ze te scannen en mooi vlak af te printen . Maar.. Bedankt alleszins om dit ,zo vele jaren later, toch vers in het geheugen te plaatsen . Respectueuze groet . J.G.

    1. Dank u, Jeff. De goede scans staan op de herdenkingspagina’s. De manier waarop ik ze nu heb gefotografeerd toont naar mijn inziens best hoe ze in het fotoalbum staan. Hartelijke groet, Pieter

  2. Zeer indrukwekkend en nog maar eens het bewijs dat deze gebeurtenissen niet vergeten mogen worden. Hartverwarmend dat de vzw en jij dit opnemen, bewaren en levend maken. Gr CH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s