Vandaag honderd jaar geleden… was het Loperkesmaandag, ook wel Vliegende Maandag genoemd. Na de gruwelijkheden in ondermeer Andenne, Tamines en Dinant was de angst bij de bevolking zo groot dat het minste gerucht dat de Duitsers in aantocht waren voor paniek zorgde. Op 24 augustus ontstond er in de buurt van Denderleeuw een gerucht dat de Duitsers alle jongemannen oppakten, deporteerden of als menselijk schild gebruikten. Het gerucht over de Duitse opmars was onwaar, maar toch sloeg een groot deel van de Oost- en West-Vlaamse mannelijke bevolking op de vlucht.

24 augustus 1914 - Oorlogsdagen 124 augustus 1914 - Oorlogsdagen 2

Meer info? Boek van Siegfried Debaeke over Vliegende Maandag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s