Vanavond is er de derde en laatste aflevering van Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen. Na de bevrijding van september 1944 en de slagen om het Albertkanaal, Geel en de Schelde, is nu het verhaal van de V-bommenterreur het onderwerp waardoor Arnout Hauben zich laat leiden. En dit gebeurt op basis van mijn boek Elke dag angst.

Vier jaar geleden publiceerde ik op mijn website een lijst met alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland (klik op de link!). Regelmatig wordt die geüpdate en worden verhalen toegevoegd. Ondertussen zijn er al 775 dodelijke V-inslagen gevonden. Nog vele tientallen blijven onbekend. Omdat we zeker zijn dat er in totaal meer dan 9000 V’s op België vielen (de meesten maakte geen doden) en zeker 8000 mensen stierven, is er dus nog veel onderzoek nodig. Dit overzicht is de laatste jaren al meer dan 25.000 keer bezocht, dus de interesse is groot!

Nu hebben de fijne mensen van productiehuis De Chinezen een kaart gemaakt met het overzicht van de 775 bekende dodelijke V-inslagen, die hieronder (of via deze link) kan bekijken:

Vanavond op één om 20.40 de derde aflevering van Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen over de V-bommenterreur. Zeker kijken!

Trouwens: morgenavond Meer vrouw op straat met het verhaal van de zingende juf Alice Vigoureux die in Mortsel op 5 april 1943 tientallen kleutertjes het leven redde!

9 gedachten over “Ten oorlog: 775 dodelijke V-bommen op België

 1. Beste,
  Er ontbreekt in uw overzicht zeker nog 1 bom (ik denk een V1 bom) die in Droeshout (deelgemeente van Opwijk) gevallen is.
  De viel in het landgoed naast de boerderij (langeveldweg) waar mijn moeder toen met haar ouders, broers en zussen woonde. Er waren geen slachtoffers, maar de naastliggende boerderij werd volledig vernield. De boerderij werd heropgebouwd en staat er nog steeds (zij het in een modernere vorm).
  De bewoners van de boerderij (mijn grootouders, moeder, nonkels en tantes) hebben zich toen kunnen redden door tijdig onder de massief eikenhouten tafel te kruipen waardoor de brokstukken niet op hen terechtkwamen.
  Zij waren verwittigd door het “stilvallen van de motor” waardoor ze net op tijd wisten dat er een inslag kon zijn in de buurt.

  1. Dag Geert,
   Die inslag staat niet in de lijst om er geen dodelijke slachtoffers waren. Ik koos deze selectie om het ietwat haalbaar te maken, want ik heb deze lijst helemaal op mijn eentje samengesteld en gedeeld. Dankzij lokaal onderzoek kon ik tot deze 775 komen. Er zijn er nog meer…
   In totaal vielen er zeker 9000 V-bommen op België en dus ook in Droeshout.
   Hartelijke groeten

   Pieter

 2. Werden alle raketten afgeschoten vanuit
  Peenemunde op Usedom of hadden de Duitsers meerdere lanceerplatforms verspreid over Duitsland? Vanuit Peenemunde werd op 31 maart 1945 de laatste V2 bom gelanceerd.

  1. Nee, helemaal niet. Peenemunde was een onderzoekscentrum, geen lanceerplatform. In mijn boek zie je dat de eerste lanceerinstellingen in Noord-Frankrijk lagen en daarna in Nederland en West-Duitsland.

 3. Ik heb een foto van Seraing – Flemalle van een bom die op een kraan voor het laden lossen van schepen gebruikt werd. Heeft u interesse? jaar ong. 1943-1944

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s