Oorlogsdagen-voor1

De laatste twee jaar werkte ik aan mijn tweede boek voor uitgeverij Manteau. Na Tranen over Mortsel zocht ik andere vergeten verhalen uit onze geschiedenis en al snel kwam ik op de Eerste Wereldoorlog. We denken dat we het kennen, maar ons beeld van de Groote Oorlog is langzaam geboetseerd, soms tot een heldhaftige, ruwe strijd, soms tot een vervelend wachten in de modder. Dit is het verhaal van de 350.000 Belgen die deelnamen aan de loopgravenoorlog. Ik vroeg mij af hoe die zeven miljoen andere Belgen die vier jaar overleefden. De Eerste Wereldoorlog was de langste en meest indringende oorlogsperiode uit onze geschiedenis. Het verhaal hierover dreigt verloren te gaan, terwijl zolders en archieven, collectieve en persoonlijke herinneringen ons nog steeds een schat aan informatie kunnen bezorgen.

Oorlogsdagen vertelt het verhaal van 32 dagboekschrijvers. Zij zijn de personages van deze geschiedenis van overleven onder de bezetting. De wereldoorlog zelf, met de loopgraven en de politieke strijd, speelt zich af  in de marge van de dagboekpagina’s. De 32 personages gidsen de lezer langs de plaatsen die voor hen vertelden wat oorlog was: de Duitse Kommandantur, de puinen van de in augustus ’14 geplunderde steden, de smokkelroutes, de dodendraad, de grenzen tussen Etappengebiet, Marinegebiet, Operationsgebiet en Generaal-Gouvernement, de leeggeroofde velden, …

Je kan het boek volgen op Facebook (deze link) en al bestellen in de plaatselijke boekhandels, waar het vanaf 4 oktober te koop zal zijn.

Binnenkort volgt er meer info, toch al enkele tipjes van de sluier: Uitgeverij Manteau, 496 pagina’s, met illustraties van Jane Catteeuw en het ISBN-nummer 978 90 223 2872 9.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s