Groot nieuws! Onder meer op basis van mijn onderzoek, heeft de organisatie Bombs Away vorige week een prachtige website gelanceerd: www.vergeltungswaffen.be

De Nederlandse versie bestond al enkele jaren, maar nu is er eindelijk de nog uitgebreidere Belgische site. Op de site vind je een overzicht van alle V-inslagen met een uiterst interessante kaart, waar onder meer de precieze inslaglocaties en routes van de V’s te bekijken zijn. Let wel op, de kaart is lang nog niet volledig. Het is een work-in-progress, net als mijn eigen overzichten. Maar het is wel de volgende stap in het onderzoek: het is de bedoeling om alle +9000 V-inslagen op Belgisch grondgebied te registeren. Er komen links naar de verhalen over de dodelijke inslagen op mijn website.

Dit hoeft geen lang blogbericht te zijn, want ik wil maar één ding: surf nu naar www.vergeltungswaffen.be!!

Het overzicht van alle dodelijke V-inslagen blijf op mijn eigen website beschikbaar, maar zal steeds meer geïntegreerd worden in de nieuwe site.

Wil je meer weten? Lees mijn boek Elke dag angst!

Trouwens, wat een jaar is het geweest voor het V-bommenonderzoek… Deze websitelancering is een beetje de kers op de taart. Na vier jaar verkoopt het boek nog steeds. Na de musical 40-45 van Studio 100 twee jaar geleden, begon ik met de organisatie van 75 jaar na de V-terreur. We herdachten heel wat V-inslagen, maar die van Cinema Rex was wel heel erg bijzonder. In dezelfde periode werkte ik samen met Geheugen Collectief een V-bommenwandeling in Antwerpen uit. In 2019 schreef ik het boek over de ervaringen van Doragevangene Louis Boeckmans en kon ik aan de slag gaan met het topteam van De Chinezen. Het resultaat zagen we met z’n allen afgelopen voorjaar op televisie in de Bevrijding van Vlaanderen. De derde aflevering ging over de V-bommen en het team maakte een kaart van de 775 dodelijke V-inslagen. Voor het Antwerpse MAS werkte ik mee aan een tentoonstelling over de V-bommenterreur met dezelfde naam als mijn boek: Elke dag angst. En dan natuurlijk al mijn lezingen in heel Vlaanderen. Hopelijk kan ik daarmee in 2021 verdergaan. Tot dan!

3 gedachten over “Nieuws! Nieuwe website: www.vergeltungswaffen.be

  1. Geweldige kaart. Ik veronderstel dat de fiches per inslag nog gaan verder aangevuld worden.
    Een idee zou zijn om ook een kaart te gebruiken van deze periode. Je kan gaan werken met layers (perfect mogelijk met Esri). Als voorbeeld verwijs ik graag naar http://www.geopunt.be, zij bieden een aantal historische kaarten aan (weliswaar niet van bewuste periode), gaande van Fricx tot die van het Ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw. Deze laatste zou al een mooi startpunt zijn, helaas niet voor heel België.
    Algemeen is dit een waardevolle bron aan informatie voor de toekomt. Op deze wijze zal de zware periode, vooral voor Antwerpen, steeds visueel en met het nodige detail raadpleegbaar zijn voor iedereen!
    Keep up the good work!!!!

  2. In mijn herinnering is altijd gebleven zicht op een V1 die op zijn punt in de grond stak, vlak naast een boerderij een paar honderd meter van de Belgisch Nederlandse grens opBelgisch gebied aan Oost kant van de weg Zundert Meer , is daar iets van bekend ?

  3. Tot mijn verwondering stond de naam van mijn grootmoeder niet bij de slachtoffers. Toen ik een klein meisje was ging mijn vader en ik steeds haar graf bezoeken op het Schoonselhof. Daar was een aparte plaats voor oorlogsslachtoffers. Haar naam was Rosa V.d.linden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s