Eind februari 2008. Ik was toen tweeëntwintig jaar en pas afgestudeerd als historicus. Na mijn studies was ik onverwacht leerkracht geworden, maar had geen vooruitzicht op een vast stekje voor de klas (het waren andere tijden). Gelukkig ontsnapte ik begin dat jaar uit die demotiverende situatie. De stad Mortsel vroeg me immers om een project te begeleiden waarin jongeren interviews zouden afnemen van getuigen van het bombardement op Mortsel, toen 65 jaar geleden. Ik zei ja en begon aan een bijzonder avontuur. Maar er was meer: exact vijftien jaar geleden stapte ik zenuwachtig het statige gebouw van Standaard Uitgeverij binnen, waar ik een afspraak had met Geert Cortebeeck. Na een hartelijke ontmoeting viel hij meteen met deur in huis: “Ik wil dat jij een boek schrijft over het bombardement!”

Vijftien jaar later werk ik nog altijd samen met Geert, sinds 2016 bij zijn uitgeverij Horizon. Hij begeleidde mij tijdens het schrijven van al mijn negen boeken. Dat vierden wij vandaag! Ondertussen dachten we na over nummer tien én (!) elf. Wordt vervolgd…

Om mijn auteursfeestje compleet te maken passeerde ik langs een van mijn favoriete boekhandels: De Boekuil. Zo vulde ik mijn overvolle kast aan met nog negen boeken die ik dit jaar zeker wil lezen. Ik koos gepaste titels met woorden die mijn eigen negen boeken van de afgelopen vijftien jaar typeren. Want wat begon in 2008 met een boek, is een ontdekkingstocht in de geschiedenis geworden. Ik heb gevloekt bij elke harde noot om te kraken, maar door als een mol steeds dieper te graven naar oude vergeten verhalen, dankzij inspiratie van enkele iconen en in goed gezelschap van collega-auteurs en zovele andere boekenmensen, bleef ik schrijven. En af en toe ging ik even zitten om te bedenken wat ik nog wil maken. Dat deed ik de afgelopen maanden en die tijd gun ik mijzelf nog even. Zo hoop ik vol verwondering verder te zoeken in ons verleden om nog meer bijzondere verhalen en getuigenissen te delen. Onze geschiedenis is immers iemand van wie elke rimpel een verhaal vertelt.

Er is trouwens nog reden om te vieren: binnen twee weken verschijnt de vierde (!) editie van mijn debuut Tranen over Mortsel. Daarna volgt de tachtigste herdenking van het bombardement met onder meer het theaterstuk De ontzette stad (hier info en tickets!), de plechtigheid van 1 april (om 11 uur in Mortsel-Dorp) en het unieke herdenkingsmoment op 5 april (we zoeken nog mensen om deel te nemen, aanmelden kan via deze link!). Ik sluit zelf de herdekingsweek af met een nieuwe lezing over de getuigen van het bombardement op 7 april, tickets daarvoor kan je hier bestellen.

Na de herdenking nemen de geuzen het weer over en begint mijn langverwachte tournee over In opstand!. Er zijn al verschillende voorstellingen gepland, een overzicht en info vind je in mijn agenda.

Omdat begin oktober 2008 mijn eerste boek verscheen, wil ik in het najaar iets doen rond mijn vijftien jaar schrijver zijn. Meer info volgt!

Dank om al vijftien jaar mijn lezer te zijn. Ik zit te poppelen om verder te vertellen!

4 gedachten over “2023: Vijftien jaar schrijver

  1. Hartelijke felicitaties Pieter, geweldig dat jij, zo’n mooi mens bestaat en je talent is ontdekt. Alle verhalen van je zijn zo doordrongen van feiten en geschiedenis momenten, dat ondanks soms het zware onderwerp, het een genoegen is alles te kunnen en mogen lezen. Ga zo door, je hebt in mijn idee “levenslange” kracht en vermogen om alles te blijven schrijven en de mens zo goed te doen. Chapeau!!!!!!en Dank daarvoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s