Drie jaar geleden schreef ik het opiniestuk Waarom herdenken wij de bloedigste aanslag uit onze geschiedenis niet? 

Drie jaar lang was het relatief stil. Mijn opiniestuk werd massaal gedeeld, maar een echt antwoord bleef uit. Ik toerde het land rond met mijn lezing en kreeg vele reacties van toeschouwers en lezers. De herdenkingstegel aan de ingang van de UGC is in slechte staat, bijna niemand stopt ooit om te gedenken, een waardig herdenkingsmonument zal niet voor dit jaar zijn…

En toch… Gedurende die drie jaar kreeg mijn boek Elke dag angst duizenden lezers en meerdere herdrukken, kwamen er steeds meer getuigenissen (hier, hier en hier) naar boven, nam de stad initiatief om alle Antwerpse WO2-slachtoffers te herdenken, maakte Studio 100 een musical over (onder meer) de V2-inslag op de Rex, werd mijn online slachtofferlijst veelvuldig bekeken en aangevuld, kreeg mijn mini-docu op YouTube kreeg heel wat belangstelling…

Komende maandag 16 december 2019 is het exact 75 jaar geleden dat de Duitse V2-raket 567 doden maakte in en rond de bioscoopzaal. Om 15 uur zal ik aan de UGC-ingang op de De Keyserlei staan om een halfuurtje later een herdenkingswake te houden. Ik weet dat ik er niet alleen zal staan. De stad zal vertegenwoordigd zijn en velen hebben reeds toegezegd, onder wie ook getuigen en familie van slachtoffers.

Bij deze nodig ik iedereen uit om mee te komen herdenken. Je aanwezigheid mag je hier als reactie posten of via Facebook je op aanwezig zetten. Zo weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten (hopelijk veel).

Via deze link ga je naar het Facebookevemenent

Via deze link krijg je meer info over de V2-inslag op Cinema Rex

 

6 gedachten over “Waarom we volgende week 75 jaar na de V2 op Cinema Rex herdenken

 1. Mijn vader was in de Rex samen met zijn collega Pierre Gilliams. Laatst genoemde overleefde niet. Mijn vader kwam er zonder kwetsuren vanaf. Ik erfde het gereedschap van Pierre dat nog door hem gemerkt was en waarvan ik nog steeds enkele
  stukken bezit.
  Geen margev@gmail.com

 2. Ik zal er zijn met mijn Nonkel die in Amerika woont(Texas) niet dat hij iets met de bombardement te maken heeft maar hij is in het land met een Buck Sleon een oude Amerikaanse veteraan (waaraan wij onze vrijheid te danken heeft)die met vele in Normandië geland is em speciaal naar Belgie is gekomen om de festiviteiten omtrent het 75j Ardennen Offensief dat dit weekend in Bastogne plaats vind
  En vermits hij maandag in het Antwerpse is,laat hij deze gelegenheid niet voorbij gaan om zijn medeleven te getuigen

 3. Mijn stiefvader Lucien Hermans zijn eerste echtgenote, ’ Nini’ Melania Van der Elst, was één van de vele slachtoffers, zij werkte in cinema Rex toen de V2 insloeg.
  Voor altijd in onze gedachten❣️
  Rita Hermans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s