Inhoud
In een verrassende lezing geeft historicus Pieter Serrien achtergrond bij een van de meest ingrijpende oorlogsfeiten voor België en Nederland: de vliegende bommen. In september 2016 verscheen zijn boek Elke dag angst, waarin de getuigen van de V-terreur een stem kregen. Bij de naar schatting 9000 V’s die op België vielen kwamen meer dan 8000 mensen om. In Nederland waren er meer dan 300 doden. Wat velen niet weten is dat er nog duizenden mensen omkwamen bij het produceren van de vergeldingswapens. Dit gebeurde in het onderaardse concentratiekamp Dora. Pieter Serrien geeft in Elke dag angst niet alleen een stem aan de slachtoffers, maar ook aan de hulpverleners, de geallieerde soldaten, de Duitse daders, de Nederlandse omwonenden van de lanceerinstellingen en de gevangenen van Dora.
Een op de streek gemaakte lezing met getuigenissen, uniek fotomateriaal en bewegend beeld.
Reacties
Patrick Michiels, journalist Het Nieuwsblad na lezing in Temse (14 oktober 2019):
“Ik was die fiere Temsenaar die in de Roxy uitermate genoten heeft van een lezing met ‘5 sterren’ door een uitstekende spreker over een delicaat, historisch onderwerp… onder ruime belangstelling.”
Stephanie Van Houtven, districtsvoorzitter Borgerhout (lezing 10 november 2016):
“Het was een geweldig genoegen om zo bevlogen, en met een enorme kennis van zaken, een stuk vergeten geschiedenis een stem en gezicht te horen geven. Ik was ook erg gecharmeerd door de actuele reflecties bij dit onderwerp. Historici zijn m.i. soms te bescheiden over de rol die ze hebben te spelen in het maatschappelijk debat. Ik ben er net van overtuigd dat zij – dat wij – er echter met beide voeten moeten in staan.”
Koen Broucke, organisator Antwerpse Nottebohmlezingen:
“In de Nottebohmlezing “Antwerpen onder de bommen” vertelde historicus Pieter Serrien het beklijvende en tragische verhaal van de bombardementen tijdens de twee wereldoorlogen op Antwerpen. Hij heeft vooral aandacht voor het menselijke aspect, het leed en de angstpsychosen, buitengewoon goed geïllustreerd met foto’s, getuigenissen in dagboeken en zelf opgenomen interviews. Het publiek in de Nottebohmzaal hing aan zijn lippen.”
Kevin Polfliet, voorzitter van de vzw Vrienden van Fort Breendonk (lezing 16 oktober 2016):
“Zowel de inhoud als de – multimediale – vorm, werden door iedereen zeer gesmaakt. Binnen onze vereniging werden in het bijzonder ook je verwijzingen naar de ‘link’ met Breendonk en naar de hedendaagse actualiteit zeer op prijs gesteld. Rekening houdend met onze doelstellingen (het promoten van Breendonk als herinneringsoord, waar mogelijk gelinkt aan de hedendaagse context), zorgden die voor een extra meerwaarde.”

Yves Durnez, voorzitter van Vriendenkring Flossenburg afdeling Geluwe, organisator lezing 30 maart 2017:
“Pieter Serrien vertelt vlot, boeiend en met een goed tempo en afwisseling. Hij trekt het publiek mee in het verhaal. Hij betrok zowel onze oudste (93) nog levende getuige van WOII als de jongste spruit (8) in het publiek bij het gebeuren. De toehoorders konden hun vragen/bemerkingen stellen waar Pieter dan vlot op inging. Ik kan deze lezing alleen maar aanraden, ook voor mensen die niet uit Antwerpen komen.”


Sis Van Eeckhout (auteur en organisator lezing in de Molse bibliotheek op 26 september 2017)
“Beklijvende lezing/vertelling, héél veel volk (laatste stoel bezet). Een avond ook met een Molse franje. Meerdere Molse verzetstrijders kwamen destijds in KZ-Dora terecht (waar de V-Bommen gefabriceerd werden). Meerdere van hen keerden nooit terug. De avond was dan ook een bescheiden herinneringsmoment aan deze dappere Mollenaars. Bovendien was er een getuige (Annie Plompen, meer info via deze link) aanwezig die als tienjarig meisje getroffen werd door de ellende. Haar ouderlijk huis in de Antwerpse polders werd compleet verwoest, haar beide ouders bleven dood onder het puin. Zijzelf, haar broer en zussen werden verspreid over verschillende adressen en groeiden op in weeshuizen en bij pleegouders. Een halve eeuw geleden verhuisde ze naar Mol, waar ze zich opwerkte tot een gerespecteerde en alom gekende zaakvoerster. Het was een eer om haar als eregaste te mogen verwelkomen. Kortom, andermaal een bijzondere avond, met dank aan Pieter Serrien.”
Fons Van den Eynde, organisatiepsycholoog en organisator lezing in Fort II Wommelgem op 8 februari 2017:
“Een boeiende, zeer geëngageerde auteur die zijn inhoud op een vlotte wijze kan overbrengen.”

Een lezing plannen? Via deze link kan je mij contacteren.
Een lezing kan gesubsidieerd worden door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Meer info vind je via deze link.
Praktisch: 2 uur. Beamer, projectiescherm en geluidsversterking nodig.