cover-lowresDora, zo werd het subkamp van Buchenwald in het Thuringse Harzgebergte gedoopt eind augustus 1943. Een jaar later werden de onderaardse fabriekshallen omgevormd tot een hoofdkamp. Het was daar dan in alle geheim de V-wapens werden geproduceerd. Van de 64.000 concentratiekampgevangenen overleefden meer dan 20.000 de vreselijke tijd in de werkkampen niet. Er waren meer dan 2600 Belgische gevangenen, waarvan er tussen de 1200 en 1400 het niet overleefden.

Het verhaal van Dora is een belangrijk onderdeel van mijn boek Elke dag angst. Meer info hierover vind je via deze link.

Subkampen

Dora had meer dan vijftig subkampen. Hieronder zijn de belangrijkste opgesomd.

Blankenburg ligt zo’n 45 kilometer ten noorden van de Doratunnels. Het werkkamp, genaamd Klosterwerke, lag in het naburige Oesig. Op 23 augustus 1944 arriveerde de eerste 500 gevangenen, waarvan 369 Belgen van het konvooi van 10 augustus 1944. Een van hen was Louis Boeckmans.

Boelckekazerne was gelegen in Nordhausen. Sinds 1942 diende de kazerne als verblijfplaats voor Oost-Europese en Franse krijgsgevangenen en toen de werkzaamheden in Dora begonnen, kwa- men er maar liefst 6000 dwangarbeiders van allerlei nationaliteiten bij. Die laatste groep bestond grotendeels uit uitgeputte mannen, die niet langer in de kampen rond Dora konden werken. In april 1945 werd de kazerne zwaar getroffen tijdens het geallieerde bombardement op Nordhausen. Er kwamen naar schatting 1500 gevangenen om.

Ellrich is ongetwijfeld het meest bekende subkamp van Dora. In maart 1945 waren er naar schatting 8000 gevangenen in Ellrich en Woffleben samen.

Het kleine dorpje Harzungen herbergde een van de meest gevreesde kampen rond de Doratunnels. Het met prikkeldraad omringde barakkenkamp was in juni 1944 klaar. De gevangenen moesten dagelijks marcheren naar de bouwwerven aan de Himmelberg en Woffleben. De meeste gevangenen waren Frans en Belgisch.

Langenstein

Osterode

Rottleberode

Een van de laatste grote subkampen was Woffleben, dat eigenlijk een subkamp was van Ellrich. Het kamp werd in gebruik genomen in januari 1945, zodat de gevangenen niet telkens vanuit Ellrich en Harzungen moesten komen.

Meer info?

BewarenBewaren