“Plotseling was er een lichtflits en werd ik getroffen door een intens stralende hitte. Omdat ik op dat moment mijn hemd al had uitgedaan, liep ik aan één kant van mijn bovenlichaam brandwonden op. Rondom mij zag ik mensen, verbrand, bebloed, op zoek naar water ter afkoeling. Bij een nabijgelegen rivier staken mensen hun hoofd in het water. Zij stierven haast onmiddellijk. De lichamen gleden in de rivier en vormden in het midden van de rivier een soort dam. Het was afgrijselijk om te zien hoe vlug de rivier rood kleurde en meer en meer lichamen de ‘dam’ vergrootten.” – Hiroshi Matsuzoe

View this post on Instagram

#Hiroshima 75 jaar geleden…

A post shared by Pieter Serrien (auteur) (@pieter.serrien) on

Wat er 75 jaar in de Japanse havenstad gebeurd is moeilijk te beschrijven. Als het toch moet, dan best met getuigenissen. Ik publiceerde tien en vijf jaar geleden reeds twee stukken over de atoombom op Hiroshima. Lees ze via onderstaande links:

70 jaar geleden: Atoombom op Hiroshima

Een bom, een flits, een onbeschrijflijke hitte en 237.000 doden. 6 augustus 1945 was een van de donkerste pagina’s uit onze geschiedenis. Na maandenlange terreurbombardementen die honderdduizenden Japanse burgerdoden eisten, besloot de Amerikaanse overheid – ondanks massaal protest van onder meer de wetenschappers die de bommen hadden uitgevonden – om de Japanse stad te vernietigen met een atoombom.…

65 jaar geleden: Atoombom op Hiroshima

“Plotseling was er een lichtflits en werd ik getroffen door een intens stralende hitte. Omdat ik op dat moment mijn hemd al had uitgedaan, liep ik aan één kant van mijn bovenlichaam brandwonden op. Rondom mij zag ik mensen, verbrand, bebloed, op zoek naar water ter afkoeling. Bij een nabijgelegen rivier staken mensen hun hoofd…

2 gedachten over “75 jaar geleden: atoombom op Hiroshima

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s