Op de minuut 78 jaar geleden trof een Duitse V2-raket de Antwerpse bioscoop Cinema Rex de De Keyserlei. Bij deze dodelijkste bominslag (bij één bom) van de Tweede Wereldoorlog én de Europese geschiedenis verloren maar liefst 567 mensen het leven. Iets meer dan de helft waren geallieerde militairen. In mijn boek Elke dag angst lees je wat de overlevenden en hulpverleners zich herinneren van deze gitzwarte dag. Als we binnen twee jaar de tachtigste herdenking organiseren, kunnen we dat niet alleen doen aan de herinneringstegel aan de huidige UGC, maar ook aan het indrukwekkende Namenmonument op de kaaien. Ondertussen verzamelt de stad alle namen van en informatie over de slachtoffers. Ze worden niet meer vergeten.

Ik toon graag nog eens de documentaire die ik enkele jaren geleden maakte: het drama van de Rex. Laten we deze dag niet alleen de Slag om de Ardennen herdenken, maar ook de verschrikking hier in Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s