Afgelopen weekend was nogal geuzig! Zaterdagavond kwam ik op de Nederlandse televisie. In het programma EenVandaag vertelde ik over de loopgravenoorlog, vandaag in Oekraïne, honderd jaar geleden in de Westhoek en 450 jaar geleden in de hele Lage Landen. Meer info hierover via deze link. Herbekijken kan via deze link (minuut 10). Meer info over mijn boek Het elfde uur is hier te vinden.

Loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat is wel bekend. Maar tijdens de geuzenopstand? Dat vraagt om een extra woordje uitleg: Bij zestiende-eeuwse gevechten denken wij vaak aan open veldslagen, maar die waren eerder zeldzaam. Het conflict evolueerde meestal van belegering tot belegering. Als de aanvallers een beleg van een stad opwierpen, bouwden ze loopgraven, in eerste instantie als verdediging tegen uitvallen vanuit de stad. Als het beleg lang duurde, werd het een belegeringsmiddel. Daarbij werden er soms tunnels gegraven tot aan de stadsmuren met de bedoeling die te ondermijnen. Omgekeerd deden de verdedigers hetzelfde: ze groeven zich in aan de reeds geslagen bressen in de omwalling en gebruikten tunnels om die van de vijand aan te vallen in spectaculaire ondergrondse gevechten. Dit gebeurde eind 1572 (exact 450 jaar geleden!) in Haarlem en een klein jaar later in Alkmaar, waar de geuzen zich maandenlang konden verweren tegen de Spaanse aanvallers. In Haarlem maakten de belegeraars en verdedigers een harde winter mee, in de tunnels, loopgraven en haastig gestutte schuilplaatsen. Fragment uit In opstand! waarin de Haarlemse dagboekschrijver Verwer de lof zong over het moedige verzet van zijn stadsgenoten in de loopgraven achter de stadsmuur: 

‘De burgers en soldaten, niemand uitgezonderd, rijk noch arm, jong of oud… zij deden alles om de wallen en vesten te versterken en te verhogen, dag en nacht.’ Een bijzondere vermelding kregen van hem de ‘maagden die op de vestingen gingen en zonder vrees arbeidden en op de wallen psalmen en lofzangen zongen’. ‘Ze waren zo moedig dat ze over de muur keken, en door de schietgaten, terwijl op hen werd geschoten. Met luide stem als zotheid zongen ze op een spottende manier: “Die meiskes van Haarlem, zij zijn zo mal, zij dragen de aarde al op die wal, dirredom deine dirredom doe…”’ (p. 374)

Zondagochtend had ik een fijn gesprek met de Brabantse Radio en kleurenTelevisie, de BRT. De geuzengeschiedenis is Brabants, daar kan je via deze link meer over lezen. Het gesprek is te herbeluisteren als podcast via deze link, via Anchor.fm of de Spotify-afspeelknop hieronder.

In de Volkskrant verscheen een kritische recensie over mijn boek. Toch maar mooi drie sterren en ‘indrukwekkend’ ‘beeldend verteld’. De recensent geeft aan dat ik vooral de geuzen in een beter licht wil zetten, ze wil herwaarderen. Dat klopt, maar dat doe ik zonder hun gewelddaden goed te praten. Met In opstand! hoop ik vooral dat de de rol die de geuzen speelden in onze geschiedschrijving meer aandacht krijgt en wordt geapprecieerd. Fijn om in de krant te staan na de terecht lovende woorden voor collega-historicus Johan Visser en zijn belangrijke boek over Zutphen 1572. Het boek is te verkrijgen via deze link.

Komende woensdagavond stel ik In opstand! voor in de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman. Iedereen welkom, 19.30u. Hopelijk tot dan. Meer info en graag op voorhand aanmelden via deze link. En op zaterdag 17 december signeer ik in de Standaard Boekhandel van Mechelen, tussen 11u en 12u. Iedereen welkom! Wie weet speel ik een geuzenliedje! Rest van de agenda? Deze link!

Volg jij mijn Instagrampagina al? Nee, klik dan hier!

Momenteel loopt er een winactie van de Instagram-historicus The Dutch Historian. Ik deed mijn best om het boek wat aandacht te geven 🙂 meer vind je in zijn stories.

Een gedachte over “Televisie! Podcast! Instagram! Overal geuzen!

  1. Pieter dank je wel, geanimeerd als je spreekt en duidelijk bent, leuk je live op Ned. T.V. te zien.
    En de omstandigheden waarover gesproken wordt, de mensheid is in sommige landen, gruwelijk bezig net als destijds. Jouw schrijven erover en de verhalen achterhalend een grote inspanning de moeite waard voor de mensheid na te lezen en hopelijk iets uit te leren. Dank je wel Pieter…het goede , Cornelia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s