Wil je graag een project opstarten waarbij jouw leerlingen een getuige interviewen? Of ben je zelf jong en bereid om te luisteren naar wat mensen over de geschiedenis hebben te vertellen? Goed, want voor historici zijn mondelinge getuigenissen bijzonder waardevol.
Waarom iedereen zijn grootouders zou moeten interviewen
Je begrijpt pas wie je bent als je weet waar je vandaan komt. Door met je grootouders te praten kom je te weten hoe zij zijn opgegroeid, welke fijne en moeilijke momenten ze beleefden en hoe ze geworden zijn wie ze nu voor jou zijn. Je zal merken dat je een heel andere band met ze krijgt en heel wat verhalen verneemt die je eigen ouders nooit hebben gehoord.
Waarom ook kinderen en jongeren goed kunnen luisteren
Bij mijn onderzoeken zoals Tranen over Mortsel en Zo was onze oorlog is één ding duidelijk geworden: jonge mensen kunnen luisteren als de besten! Omdat ze vaak onbevooroordeeld en onwetend zijn, aanhoren ze met open mond de verhalen. De getuigen zijn vaak meer openhartig, eerlijk dan wanneer ze door een historicus geïnterviewd worden. Net daarom zijn jongerenprojecten zo waardevol, ook al moeten ze steeds wel professioneel worden begeleid.
Mijn opiniestuk over waarom jongeren wel geïnteresseerd zijn in oorlogsgeschiedenis, lees je hier.
Hoe je je eigen geschiedenis schrijft
Je eigen stamboom maken is al een heel begin. Probeer zo ver mogelijk terug te gaan in het verleden. Een leerkracht, ouder of andere volwassen begeleider kan hetzelfde doen. Als je de stamboom hebt, kan je in twee stappen te werk gaan om je eigen geschiedenis te schrijven:
1) Ga op zoek naar verhalen over je voorouders. Dat doe je best door mensen uit de familie of kennissenkring te interviewen. Wat voor iemand was jouw betovergrootmoeder?, dat kan je bijvoorbeeld vragen aan je eigen grootmoeder. De gevonden verhalen kan je aanvullen met foto’s en andere persoonlijke documenten van je familie. Wie weet vind je een dagboek!
2) Als je weet wat je voorouders hebben meegemaakt, kan je op zoek gaan naar meer informatie over de tijd waarin ze leefden. Zo gaan velen gebeurtenissen tijdens de wereldoorlogen kunnen bestuderen. Ook hierbij kunnen foto’s, dagboeken en andere tijdsdocumenten gezocht worden (eventueel in groep).
Het nut van herdenkingsprojecten
Samen met kinderen, jongeren en de hele samenleving moeilijke en hoopvolle gebeurtenissen uit het verleden herdenken, vormt een unieke kans. Door jonge mensen te betrekken bij een project, wordt de geschiedenis niet alleen gepast herdacht, maar worden de verhalen ook doorverteld. Een interviewproject is daarbij erg waardevol. Jongeren worden de doorvertellers van de verhalen van hun getuigen.
Over herdenken schreef ik dit stuk.
Een derde opiniestuk gaat over de herdenking van de V2-inslag op de Cinema Rex.