Pieter Serrien begon in oktober 2010 met een ambitieus project over het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Gewone mensen vertellen hoe zij de oorlog overleefden. Hun verhaal wordt opgetekend door de jongeren van vandaag.

Deze slideshow vereist JavaScript.

75 jaar geleden begon de Tweede Wereldoorlog. Het conflict beïnvloedde het leven van elke Europeaan. Toen in mei 1940 ook België werd betrokken, veranderde het gewone leven in ons land. Na de chaos van de eerste weken en maanden ontstond een nieuw dagelijkse leven: het oorlogsleven.

Ik ben een jonge interviewer

Dan is dit project misschien iets voor jou? Wil je het verhaal bewaren van een kennis, buur of familielid? Contacteer dan Pieter en hij helpt je op weg.

Ik ben een leerkracht

Wil je verhalen vertellen met jouw klas of met jouw school? Denk je aan een interviewproject in het vak geschiedenis, Nederlands of cultuurwetenschappen? Op zoek naar een concreet onderzoeksconcept?

Sam Ysebaert interviewt Edith De Smet

‘Vijf jaar Zo was onze oorlog veranderde ook mijn visie op geschiedenis schrijven. Verhalen zijn sterker wanneer ze verteld worden door mensen die het hebben meegemaakt en dat was het unieke aan dit project.’ – Henk Joppen, leerkracht geschiedenis en cultuurwetenschappen Koninklijk Atheneum Mortsel.

Werk mee aan het project Zo was onze oorlog! Reeds meer dan 1500  leerlingen gingen op pad om elk hun getuige te interviewen. In een workshop krijgen ze een historische achtergrond en leren ze de praktische knepen van het interview. Na de workshop maken de leerlingen zelf een afspraak met hun getuige, nemen het interview af en schrijven het volledige gesprek uit. Tijdens het project krijgen ze feedback op hun vragen, ervaringen en bedenkingen. De school ontvangt een syllabus met historische achtergronden, interviewtechnieken, voorbeeldvragen, identificatiefiches en andere nodige documenten. Elk project wordt afgesloten met een kringgesprek waarin de leerlingen en leerkrachten op zoek gaan naar de kenmerken van het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Interesse? Contacteer Pieter via mail: pieter.serrien@gmail.com

Elias Bex interview Walter Sabbe

Ik ben een getuige

Heb je de oorlog meegemaakt en loop je al jaren rond met een bijzonder verhaal? Of wil je gewoon je oorlogsverhaal eens vertellen? Dat kan. Laat je interviewen door een familielid of kennis. Of door Pieter zelf. Wil je liever je getuigenis opschrijven en op die manier bewaren in het archief van Zo was onze oorlog? Stuur het op naar Pieter: Van Dyckstraat 37, 2550 Kontich.

Foto-getuige-kookpot

Meer info?