Eva, 1919.

103 maal hoera! Want we vieren vandaag de jarige Eva Fastag!

 

Zij werd geboren op 3 april 1917, toen de Groote Oorlog nog volop woedde, ook in Warschau.

Ze was 2 jaar toen ze met haar ouders te voet vanuit Polen naar Antwerpen vluchtte, in de hoop om met de Red Star Line naar Amerika te kunnen. Maar ze bleven en zij groeide op zoals een normaal Vlaams meisje.

Ze was 3 jaar toen ze een zusje kreeg. Later zouden nog drie broers volgen.

Eva, 1933.

Ze was 16 jaar toen Hitler in Duitsland de macht greep. Als Joodse was de dreiging toen al voelbaar, maar ze kon zich nooit voorstellen wat zou volgen.

 

Ze was 18 jaar toen ze met haar talenkennis en vaardigheid als typiste begon te werken en zo mee het gezin onderhield.

Ze was 22 jaar toen Duitse bommen op Warschau vielen en duizenden mensen doodde en de Tweede Wereldoorlog begon.

Ze was 23 jaar toen Duitsland België binnen viel en ze net als miljoenen anderen halsoverkop op de vlucht sloegen richting Frankrijk.

Eva, 1941.

Ze was 24 jaar toen steeds meer discriminerende Duitse wetten het leven voor Joden in Antwerpen onmogelijk maakten, toen in haar straat anti-Joodse rellen uitbraken en de synagoge naast hen in vlammen opging, toen thuis ze honger leden omdat niemand nog Joden durfde/wilde tewerkstellen.

 

Ze was 25 jaar toen ze een Jodenster moest dragen en ze door de Duitsers werd gearresteerd, gewoon omdat ze Joods was. Ze belandde in Breendonk en vijf dagen later in de pas opgericht Dossinkazerne. Ze was dus 25 jaar toen ze de ‘typiste van Dossin’ werd en gedwongen was om de transportlijsten naar Auschwitz-Birkenau op te tekenen. Ze was vijfentwintig jaar toen ze de namen van haar ouders en broers moest noteren op de lijsten en ook hen zag vertrekken naar het onbekende.

Eva, 1944.

Ze was 26 jaar toen ze steeds meer aan verzet deed in Dossin en tientallen mensen hun leven redde.

 

Ze was 27 jaar toen ze na twee helse jaren vrijkwam en alleen achterbleef, zonder nieuws van haar familie en van zo veel vrienden.

Bijna 28 jaar was ze toen ze voor het eerst hoorde over de verschrikking van Auschwitz, waar de meer dan 25.000 Joden die op haar lijsten stonden vanuit Dossin naartoe waren gestuurd…

Ze was 30 jaar toen ze mama werd van Yaël, haar enige dochter.

Yaël en Eva, 1949.

Ze was 36 jaar toen ze na jarenlange procedures eindelijk erkend werd als weerstander, maar ze kreeg geen erkenning als Belg en bleef vreemdeling.

 

Ze was 39 jaar toen ze samen met haar man besloot om naar Frankrijk te verhuizen, om dichterbij haar zus Sarah te wonen.

Ze was 57 jaar toen ze voor het eerst grootmoeder werd. Er zouden nog twee kleinkinderen volgen.

Ze was 64 jaar toen ze afscheid moest nemen van haar man met wie ze de verschrikking van Dossin had doorgemaakt.

Ze was 68 jaar toen ik geboren werd.

Ze was 75 jaar toen ze de herdenkingssite van Auschwitz-Birkenau bezocht.

Eva en Pieter, 2019.

Ze was 78 jaar toen het herdenkingsmuseum Kazerne Dossin haar deuren opende.

 

Ze was 92 jaar toen ze naar Israël verhuisde om zo dicht bij haar dochter Yaël te wonen.

Ze was 100 jaar toen haar zus overleed.

Ze was 102 jaar toen we elkaar voor het eerst ontmoetten in Israël, we haar getuigenis neerschreven en ons boek verscheen.

En vandaag is ze 103 jaar geworden. Door corona kan ze het niet met haar familie vieren. Maar zoals zovele mensen liet

Eva, 2020.

de familie zich niet doen. Ze organiseerden een online videogesprek met alle familieleden over de hele wereld (Israël, Frankrijk, Zuid-Amerika… en uiteraard ook België) en ik mocht daarbij zijn!

Gelukkige 103de verjaardag, lieve Eva.

Dank aan de familie dat ik dit moment mocht meemaken!

Aan alle lezers van dit bericht: je kan je verjaardagswens voor Eva als reactie achterlaten!

 

44 gedachten over “Gelukkige verjaardag, Eva Fastag! 103!

 1. Ondanks het feit dat dit een moeilijke periode is, hoop ik toch dat je een fijne verjaardag mag beleven. Ik heb jouw levensverhaal en jouw wedervaren in de Dossinkazerne pas gelezen in het boek van Pieter. Heel beklijvend. Ik wens je voor het volgende levensjaar veel gezondheid en vriendschap. Veel liefs uit Mechelen!

 2. Geachte Pieter, Bij deze wil ik toch een woordje zeggen. Vooreerst van harte “Gefeliciteerd” voor deze Dame die wel wat mee heeft gemaakt Hoop van harte en ook voor haar familie dat nu alles opperbeste is. In tussen moet ik U ook danken voor de info die je bezorgd. Tot weder horend en groetjes Willy Van Geert e-mail : 1418willy@telenet.be

 3. Een heel gelukkige verjaardag mevrouw Fastdag! Hopelijk heeft u ondanks de Corona een fijne verjaardag. Misschien kan u ook achter het venster van de zon genieten zoals momenteel hier in België. Ik ben het boek nog aan het lezen dat mijn ex-collega Pieter over u schreef, het is zeer meeslepend en aangrijpend. Veel liefs uit Kontich en blijf in goede gezondheid!

 4. Lieve Eva ❤️ Een Oprechte Gelukkige Verjaardag toegewenst , dit is jou uit het diepste van ons hart toegewenst 👏👏👏 veel liefs , Fam . Massin

 5. Ik buig diep het hoofd voor deze uitzonderlijke vrouw en wens haar een formidabele verjaardag toe. Op naar de 104!

 6. Shalom, congratulations. My mom was also from 1917, but left us at 91 y.
  Nog vele jaren in goede gezondheid gewenst. Camil

 7. Wat een voorbeeld vn veerkracht en levensvreugde!!! Bedankt dat je haar verhaal bij ons gebracht hebt Pieter en Tine.
  Vooral in deze crisis geeft deze vrouw, vleugels!

 8. Een zeer gelukkige verjaardag aan deze kranige dame dewelke alleen maar ons respect verdient! 💖💖💖

 9. Eva, wij wensen U een gelukkige verjaardag! Dat nu juist de corona crisis ervoor zorgt dat je deze verjaardag alleen moet vieren. Jouw boek ligt hier voor mij en van zodra het boek ik nu lees uit is, begin in er aan!!
  Op naar de 104!! Dikke knuffel en kus !!

 10. Lieve Eva, ik wens jou een geweldig mooie 103e verjaardag toe!!! Jouw verhaal ontroerd me als geen ander, een vrouw waar ik naar opkijk en tonnen respect voor heb! Heel veel warme knuffels, kussen en alles wat je maar wenst!
  Lesley

 11. Geachte Mevrouw Fastag ….VAN HARTE een mooie en gelukkige verjaardag gewenst , hopende dat U er nog vele mag meemaken in alle geluk, voorspoed en goede gezondheid ; Mr. Serrien ,u ook bedankt en verder alle succes gewenst met verdere projekten.

 12. Chère madame Fastag, je vous souhaite un très joyeux anniversaire !
  Et encore de nombreuses et joyeuses années !!!
  Patricia Ramet

 13. Aan een bijzondere dame: ik wens u een gelukkige verjaardag en dank voor uw getuigenis in het boek van P Serrien, groeten van Steven , gids te Kazerne Dossin

 14. Magnifique !
  Chère Madame FASTAG, je vous souhaite un très bon anniversaire. Votre longévité dans la bonne humeur me fait chaud au cœur et est un remède à la morosité.
  Vous êtes la vivante preuve que la Vie est belle !
  Bien à vous
  Gaëtan AUSPERT – “parent” de Hersz HELFANT

 15. Gelukkige verjaardag beste Eva,
  Wij hebben uw boek gelezen en zijn enorm onder de indruk van uw verhaal. Ook uw positieve boodschap en uw kracht vinden wij zo mooi en pakkend.
  Heel veel liefs uit België,
  Louis en Lydia Boeckmans

 16. Mevrouw Fastag,
  Een late maar welgemeende proficiat met uw verjaardag. Ik heb met veel belangstelling uw boek gelezen. De boodschap van dit werk probeer ik zoveel mogelijk door te geven aan de volgende generaties.
  Hopelijk verkeert u in goede gezondheid.
  Hartelijke groet,
  Lien

 17. Mevrouw Fastdag, van harte gefeliciteerd met uw 103 kaarsjes vanuit Tessenderlo
  Pieter Serrien komt over uw ervaringen vertellen voor de afdeling van Markant Tessenderlo, in samenwerking met het Cultuurhuis op donderdag 8 oktober 2020. Wij kijken nu al uit naar zijn komst en zijn verhaal.
  Houd u gezond in deze moeilijke tijden, al zijn die in vergelijking met wat u meegemaakt heeft klein bier.
  Van harte,
  Marijke Lansloot
  Voorzitter Markant Tessenderlo

 18. Dankzij de bijzondere inzet van Pieter Serrien, kregen we de mogelijkheid om je van harte te feliciteren met je verjaardag 💐
  Fam. Neervoort

 19. Lieve en sterke, Eva.
  Vooreerst dikke proficiat met je ‘103’! Evenveel dikke zoenen in ‘real time’, zou echter niet verantwoord zijn in deze virustijd.
  Blij ook dat Pieter je mag meemaken en je ervaringen, levensgeschiedenis, gebeurtenissen die je lange leven mee tekenden, mag noteren voor de huidige én komende generaties. Niet enkel in correcte woorden, maar vanuit zijn hart.
  We kennen elkaar niet, maar als mens kan ik enkel maar grote bewondering, respect én erkenning voor je tonen. Trots ook en geruststellend dat er heel wat ‘goede’ mensen op deze aardbol rondlopen. Dat was steeds zo en zal altijd zo blijven. Het heeft helemaal niets te maken met diploma’s, geld, materiaal gewin, zich beter willen voelen dan anderen, ‘wij tegen zij’, …
  Het heeft wél te maken met het hart op de goede plaats hebben, empathie, écht willen luisteren naar wat anderen te vertellen hebben, dienstbaarheid naar individu én gemeenschap, ruggengraat en doorzetting tonen in moeilijke tijden. Willen geloven en hopen.
  Als ik het bericht van Pieter las, voelde het niet als een ‘plicht’ om te reageren, maar als een soort van warm en gemeend eerbetoon aan iemand zoals jij. Je bent immers één van diegenen waarvan er altijd wel een aantal zullen zijn op onze aardbol. Vanuit de ruimte gezien wonen we op een nietig en broos stukje evolutie. Eigenlijk een klein paradijs dat we niet genoeg soigneren. Jij kleurt die wereld mee en maakt het de moeite waard om daarin te leven!
  Gelukkige verjaardag, lieve Eva!

  Ivo Roggemans

 20. Geachte zeer eerbidwaardige Dame,

  Als Secretaris-Generaal van SERVIO (= de Koepel der Vaderlandslievende Verenigingen van België) en als Voorzitter van de” Royal Navy Section Belge & Belgische Marine Vetranen” wens ik U (een beetje te laat) van harte U te felicteren met uw 103de verjaardag.

  U zeer dankbaar voor uw voorbeeldige en positieve instelling.

  Met nederige groeten,

  DELGOFFE Christian

 21. Gelukkige verjaardag, mevrouw Fastdag. Ik ben vereerd dat u uw verhaal met ons wou delen. Het is nu aan onze generatie om er mee voor te zorgen dat zulke geschiedenis zich niet herhaald. Nogmaals van harte gefeliciteerd.

 22. Chere Madame,
  Remplie d’admiration pour votre vie courageuse et vos origines, votre combat depuis votre enfance et tout comme mon pere ne en 1915 pour vos actions comme resistante. Je vous souhaite un heureux anniversaire et une annee remplie de bonheur.Merci pour votre exemple!

 23. Geachte Eva,
  Weinig verhalen maken zo duidelijk dat iedereen een bijdrage kan leveren wanneer de omstandigheden moeilijk of gevaarlijk zijn. Dikwijls worden de meest effectieve bijdragen niet gerealiseerd met het geweer maar met een slimme daad.
  Je bent 103 geworden, en op die gezegende leeftijd ben je nog steeds een voorbeeld voor alle leeftijden.
  Geniet van de jaren die nog komen.
  Met een vriendelijke groet.

 24. Chère Evi ,grand Mazaltov ,et félicitations pour ce bel anniversaire ,103 ans de vie bien remplie et active ,et pour ton témoignage bouleversant de tes années à la Kazerne Dossin. Je te souhaite ma chère madrikha ,Khazak Veamatz et encore de bonnes années en bonne santé .
  Je t’embrasse affectueusement,
  Rachel

 25. Lieve Eva,

  Ik hoop dat het u goed gaat en dat u ook nu momenten van vreugde, vrede, liefde en licht weet te vinden in elke dag? Het was mij een bijzonder grote eer en zelfs een genoegen (hoe vreemd dat laatste ook mag klinken misschien) om uw verhaal in te spreken als stemactrice. Juist door uw moed en die gave om dat licht en die liefde altijd te kunnen en willen blijven zien en uit te willen stralen naar anderen om u heen, vroeger, nu en in de toekomst.
  Ik kan u niet genoeg bedanken voor wie u bent, wat u gedaan heeft voor de mensheid vroeger, nu en in de toekomst. En voor mij persoonlijk ook.
  U bent eigenlijk het allergrootste kado voor mij en ons allemaal, maar goed: met lege handen en mijn volle hart wens ik u oprecht alle goeds dat u maar wensen kan voor u en al wie en wat u dierbaar is, nu en later.
  Hartelijk gefeliciteerd met uzelf en een hele dikke “digitale” knuffel, van
  Hildegard van Nylen.

 26. Een verschrikkelijke tijd WO 2voor alle mensen in Vlaanderen Niet gevraagd Ik wens de dame een zeer gelukkige verjaardag Proficiat en respect aan haar zeer hoge leeftijd
  1 boek gekocht van Pieter
  Alle dagen leven met angst

  In 1945 is een V1 of V2 gevallen te Luchteren Drongen Niet ver van de meisjes school en dichtbij een kasteel meer bepaald in de tuin van het kasteel ?Mijn moeder verbleef in de school bij de zusters van Waasmunster 1864 tot 1974 OLV kerk LUCHTEREN is nu ontwijdt De Sint-Paulus school broeders van liefde bescherming kunnen wat uitleg geven over deze V bom
  Het is moeilijk voor mij de echte gebeurtenis te ontdekken Kan je een paar richtlijnen geven
  Kan je dat bestuderen of volgen Mijn informatie is juist toch waar de V1 of V2 gevallen is kan verschillen van de echte gebeurtenis

 27. Mevrouw Fastag, met alle eerbied wens ik U een gelukkige verjaardag. Gelukkig bent U er nog om over de wreedheden te vertellen. Het is ongelooflijk wat iemand een medemens kan aandoen en dit allemaal onder het mom van “idealisme”.

 28. Beste Eva,
  Een laat gedichtje voor jou van de zusters Loveling, echt iets voor jou…:

  Ik weet niet.

  Ik weet niet, suisde ’t stroomend beekje,
  Noch wat ik ben, noch waar ik ga.

  – En ik dan? zuchtte in hooge boomen
  ’t Geritsel van den wind hem na.

  En ik? en ik? zei braam en bieze,
  En ik? riep alles ondereen.

  En ’t zand, dat opstoof langs de wegen,
  Wist niet waarom, wist niet waarheen.

  Een meesje zat op ’t wilgentronkjen
  En vloog langs ’t water zoekend voort. –

  Hebt gij nooit in uw eigen herte,
  Een weerklank van die stem gehoord?

 29. Beste Eva,
  Dank om je beklijvend levensverhaal te delen met ons! We mogen nooit vergeten hoe sterk een mens kan zijn en wat hij kan betekenen voor anderen. Hou je sterk en in goede gezondheid, je bent een voorbeeld voor velen, nogmaals dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s