Deze foto is geselecteerd voor een tentoonstelling in Gent die loopt vanaf november 2012. Het verhaal achter de foto die op de cover van Tranen over Mortsel staat, is bekend: deze zes mensen stonden in het uitgebrande karkas van de bus naar Edegem en Kontich. Ongeveer 30 passagiers verloren het leven toen een voltreffer de bus in een brandende gevangenis veranderde. Dit tafereel op het Gemeenteplein van Oude God, is voor velen hét symbool van de gruwel van 5 april 1943. Maar wie waren deze zes mensen? Wat deden ze daar? Wie nam de foto?  Informatie over de passagiers van de bus is ook welkom, evenals over hetgeen u op de achtergrond van de foto ziet staan.

Hieronder ziet u nog een foto van dezelfde mensen uit het propagandablaadje L’hécatombe d’enfants à Anvers. Dankzij Fernand Danckaert kon ik het onderschrift van de foto vinden dat in het boekje staat:

“La douleur de ces parents est immense. Leur enfant unique a brûlé, dans un autobus en partance, en même temps que les voyageurs, dont une foule d’enfants.”

Uiteraard moeten we deze propagandatekst met een korrel zou nemen, maar het kan wel al een spoor zijn.

Op de achterkant van de originele foto staat volgens AMSAB: “Propaganda-Abteilung Belgien. Bildberichter: P.K. Kropf”. Deze fotograaf trok nog enkele foto’s. Info over deze foto’s is ook welkom!

4 gedachten over “Herkent u iemand op deze foto’s?

 1. Ik wou dat ik iets kon doen, maar ’t was van voor mijn tijd. Het enige dat ik weet is, dat mijn moeder die dag klaar stond om naar het kinderheil te gaan met mijn broer die toen twee jaar was, maar dat ze er door het bezoek van een buurvrouw niet geraakt is. Misschien de redding van mijn moeder, mijn broer en mezelf (anders was ik er niet geweest nadien…).

  Groetjes
  Denise

 2. Pieter, je trekt mijn aandacht! Ik kan je jammer genoeg niet helpen, maar als je nog van die projecten/verhalen in deze richting hebt, wil ik die graag lezen!

  Groetjes
  Gitte

 3. dit is een mooie poging om aan menselijke geschiedschrijving te doen. Ik hoop dat er linken komen. Het is een beetje een nu of nooit verhaal, de kinderen van toen zijn nu ook al gekomen tot een gezegende leeftijd. Veel succes en ik blijf dit zeker opvolgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s