Opvallend: deze week kwam Afrika vaak in het nieuws. Waarom?

De Jasmijnrevolutie, een opstand van jonge Tunesiërs. Na twintig jaar onder de knoet van Ben Ali zijn ze het beu. De corruptie en vriendjespolitiek frustreert hen al jaren. En als de werkloosheid en de voedselprijzen stijgen barst een volksopstand uit. Kan de revolutie zich verspreiden naar de buurlanden in de Maghreb? Wat gebeurt er in Egypte?

Een referendum, zes jaar geleden beloofd aan de Zuid-Soedanezen. Massaal schuiven ze aan in soms geïmproviseerde stembureaus. Vluchtelingen keren terug om te kunnen beslissen over de onafhankelijkheid van hun land. In februari kennen we het resultaat. Gaan Omar al-Bashir en het noorden de afsplitsing zomaar laten gebeuren? Kan het zuiden wel een autonoom land worden? En kunnen ze het verleden gewoon vergeten?

Een paniekerige grondwetwijziging, in alle haast doorgevoerd door een in corruptie verdrinkende Kabila. Congo gaat opnieuw kiezen, nu in één ronde en de kandidaat met de meeste stemmen achter zijn naam wordt president. Een strategie om toch aan de macht te blijven? Of een mogelijkheid voor de Congolezen om van echte democratie te dromen?

Gbagbo, een president die weigert zijn macht naast zich neer te leggen. Hoe lang gaat de bevolking van Ivoorkust dit nog verdragen? Komt het noorden opnieuw in opstand? Deze impasse kan eindigen doordat de VN of de ECOWAS de verkozen Ouattara met geweld aan de macht helpen. Een nieuwe burgeroorlog loert om de hoek.

Er beweegt deze maand iets, zowel in de Maghreb en de westkust als in centraal Afrika. Terwijl China stilaan sterker aanwezig wordt dan het westen, valt ook de invloed die de Afrikaanse landen op elkaar hebben op. En ook het volk begint zich te roeren, in universiteiten, op de straten en in de stembureaus. Een revolutie in de maak?

3 gedachten over “De Afrikaanse revolutie van 2011?

 1. Valt Moebarak na dertig jaar?
  En wat dan?
  Volgen Jemen, Jordanië en Libanon? Of zelfs Libië en Marokko?
  Wat doet Israël dan? En Saoedi-Arabië?
  Blijft dit een volksopstand? Of krijgen radicalen de overhand?

 2. Ik vrees eigenlijk voor de toekomst voor die landen. Vandaag zitten verschillende religieuze groepen te revolteren tegen die despoten en dictatoriale regimes. Maar hoelang gaan ze nog samen iets veranderen? Onlangs waren er weer conflicten tussen de kopten en moslims.

  Democratie is een begrip dat voor veel islamitische landen een illusie is. Ze dromen van de vrijheid die ze zien in het westen, maar denk je nu echt dat ze die weg zullen opgaan?

  Hopelijk kiezen ze een gematigde richting die positief is voor heel de wereld en voor hun eigen bevolking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s