DE RONDE VAN OORLOGSDAGEN

Oorlogsdagen is een reisverhaal naar honderd jaar geleden, naar een conflict dat in elke Vlaamse gemeente een kanteling in de geschiedenis teweegbracht. Daarom plan ik om alle plaatsen waar de 32 dagboekschrijvers leefden te bezoeken.

Dat kan! Als u een halte wilt worden van de Ronde van Oorlogsdagen, contacteert u mij best per mail zodat we samen een datum vinden. Elke lezing is uniek. Er wordt een presentatie gemaakt aan de hand van een lokaal dagboek en zo mogelijk lokale gebeurtenissen. Nadien is er mogelijkheid tot vragen stellen.

Een lezing kan gesubsidieerd worden via het Fonds voor de Letteren. Info hierover vindt u via deze link. Let op: de aanvraag moet ten minste twee maanden op voorhand worden ingediend.

GEPLANDE LEZINGEN

25 januari 2015: Vredescentrum Antwerpen

Het Vredescentrum zet haar succesvolle lezingenreeks over de Groote Oorlog voort. Dit jaar mag ik openen met de lezing over Oorlogsdagen in het Antwerpse. 11u-13u. Meer info? Website Antwerpen ’14-’18

3 april 2015: Asse

De Orde van den Prince nodigt mij uit voor een avond over het leven in bezet Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

19 mei 2015: Davidsfonds Niel en Boom

Meer info volgt nog.

3 juni 2015: Tildonk

19u, Kruineikestraat 5,  Tildonk. In opdracht van het Belevingscentrum ’14-’18 (deze link of de officiële website)

11 november 2016: Kontich

Meer info volgt.

VOORBIJE LEZINGEN

7 oktober 2013: Wetteren

Aan de hand van het verhaal van Arnold De Coninck, vertel ik het publiek over het leven onder bezetting. Meer info? Uitnodiging op FacebookUitInVlaanderen.

Het Nieuwsblad_7nov'13

19 november 2013: Sint-Lutgardisschool Antwerpen

In kader van een uitwisselingsproject met een Brusselse school, leid ik de leerlingen van Sint-Lutgardis in over het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit is een gesloten lezing.

22 november 2013: Aalst Denderland

Heemkundige Kring Denderland nodigt mij uit om te vertellen over het dagboek van het jongste personages uit Oorlogsdagen: Alfons Van der Heyden. Ook de rest van het Denderland komt uitvoerig aan bod in deze lezing over het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Meer info? Denderland.be, uitnodiging op Facebook.

4.10.006 - IMG_9053    4.5. - IMG_9049    4.6.002 - IMG_9042

25 november 2013: Wilrijk

Voor vtbKultuur Wilrijk verzorg ik een avond over de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen aan de hand van de dagboeken van jonge Antwerpenaren Willy Oomes en Karel Resseler. Meer info? Webstek vtbKultuur Wilrijk, uitnodiging op Facebook.

22 december 2013: Mortsel Fortbrunch

Tijdens een brunch voor de vrijwilligers, vertel ik over de Eerste Wereldoorlog in de streek rond Antwerpen, met een bijzondere aandacht op… uiteraard de rol van de forten bij de Duitse opmars in augustus-oktober 1914.

21 februari 2014: Heemkring Opwijk-Mazenzele

Op een heel bijzondere locatie, ’t Kasteeltje waar Duitse officieren waren ingekwartierd tijdens de oorlog, vertel ik over het dagboek van de Opwijkse schooldirecteur Louis Lindemans. Gratis toegang, 20u. Meer info? Uitnodiging Heemkring,

27 februari 2014: Davidsfonds Teralfene

In de parochiezaal van Teralfene geef ik een lezing over de Eerste Wereldoorlog in de Dendervallei aan de hand van de dagboeken van Alfons Van der Heyden, Louis Lindemans en Waar Cortvrindt. Alfons Van der Heyden uit Aalst was acht jaar en vanuit zijn kinderlijk perspectief bekeek hij de oorlog helemaal anders dan de meeste historici. Vlakbij woonde Waar Cortvrindt, die als oudere landbouwer uit Denderleeuw zich vooral zorgen maakte over het lot van zijn zonen. Ook in Opwijk was er een dagboekschrijver, Louis Lindemans, die als lokale schooldirecteur een hoofdrol speelde in de hulpverlening. Aan de hand van deze drie dagboeken, vertel ik wat de oorlog betekende voor de bevolking die niet had kunnen vluchten en voor de mannen die niet aan het front zaten.

IMG_2543

10 maart 2014: HABOBIB

De bibliotheek van Haacht en Boortmeerbeek nodigt 50 senioren uit voor een namiddag over het dagelijkse leven tijdens WOI. Ik vertel aan de hand van Oorlogsdagen het gewone verhaal achter de Groote Oorlog. Inschrijven kan via deze link. Vanaf 14u in Boortmeerbeek.

25 maart 2014: Aalst Davidsfonds Herdersem

Davidsfonds Herdersem viert de Nacht van de Geschiedenis met een lezing rond de Eerste Wereldoorlog in de streek. Aan de hand van onder andere het dagboek van Alfons Van der Heyden, vertel ik over het leven onder bezetting in de buurt van Aalst. Meer info? DF Herdersem

26 maart 2014: Aalst Davidsfonds Hofstade

In kader van de Nacht van de Geschiedenis organiseert Davidsfonds Hofstade een lezing over WOI in de streek. Ik vertel het publiek aan de hand van het dagboek van Alfons Van der Heyden hoe het was om te leven onder de Duitse bezetting. Meer info? DF Hofstade-Aalst

24 april 2014: Lezen in de Lente

20u. Ridderzaal, Kasteel van Egmont 1, Zottegem. Deze lezing wordt georganiseerd door vzw ’t Uilekot en Route42 Meer info? Lezen in de lente

28 mei 2014: Halen

Ik geef een lezing over Oorlogsdagen in Limburg aan de hand van de dagboeken van Georges De Tilloux en Nicolaas Theelen.

22 september: Nijmegen

Het Vlaams Cultureel Kwartier nodigt mij uit om te vertellen over het eerste oorlogsjaar in België. Met bijzondere aandacht voor de grensperikelen in ’14-’18. 20u, Stratemakerstoren in Nijmegen. Website VCK van Nijmegen en Flyer Groote Oorlog.

KnipNijmegenOorlogsdagen2014-09-22 19.55.35

28 september: Tabaksmuseum Wervik

11u. In kader van de heropening van het museum.

WervikOorlogsdagen-uitnodigingknip 10649546_10205110316462410_8425570442176316364_n

14 oktober 2014: Bibliotheek Sint-Truiden

De bibliotheek van Sint-Truiden nodigt senioren uit voor een voormiddag ‘Koffie en Letters’. Gratis,  10u, inschrijven verplicht: melinda.elen@sint-truiden.be. Meer info: Bibliotheek Sint-Truiden.

17 oktober 2014: Davidsfonds Bertem

Het Davidsfonds van Bertem organiseert een avond over dagboeken in heel Vlaanderen. Aan de hand van de 32 dagboekschrijvers uit Oorlogsdagen vertel ik hoe de Eerste Wereldoorlog was in bezet Vlaanderen, met de nadruk op de rol van vrouwen en de honger. De Pastorie, Vossenstraat 4, 3060 Bertem. 5 euro inkom. Meer info: Davidsfonds Bertem

18 november: Mortsel

14u. Stadhuis.

7 december 2014: Meulebeke

Aan de hand van de dagboeken van Gustave Vuylsteke, Jules Gits en Leopold Slosse reconstrueer ik het leven in het Operationsgebiet tijdens de Duitse bezetting.

 

 

Een gedachte over “lezingen: de Ronde van Oorlogsdagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s