Herdruk voor Elke dag angst en nieuwe Rex-getuigenissen

Max Wachtel.

Na het verschijnen van Elke dag angst contacteerden tientallen mensen mij om nog meer verhalen over de inslag op de Rex van 16 december 1944 te delen. Omdat het volledig herzien van het boek onmogelijk is, deel ik enkele getuigenissen op mijn blog. Aanleiding daarvoor is het nieuws dat Elke dag angst een herdruk krijgt. Binnenkort ligt een editie met kleine aanpassingen en enkele nieuwe verhalen in de boekhandel. Een van die nieuwigheden is het verhaal van het Antwerps meisje Isabella De Goy die na de oorlog ontdekte dat hij lief – de Duitse kolonel Max Wachtel – de commandant van het V1-offensief was geweest. Online heb ik de slachtofferlijst van de Rex-slachtoffers verder geactualiseerd en foto’s toegevoegd (via deze link).

Elke dag angst heeft de laatste negen maanden heel wat lezers gevonden, ook heel wat prominenten ontdekten het vergeten verhaal van de V-terreur. Hieronder enkele reacties:

  • “Dit boek slaat ons met verstomming, het vertelt verhalen die nooit vergeten mogen worden” – Bart De Wever, burgemeester Antwerpen
  • “Een sterke en beklijvende publicatie.” – Herman Van Goethem, rector UA
  • “Schitterend boek, een krachttoer van de auteur en een absolute aanrader” – Jan Ceuleers, oud-directeur BRT
  • “Beklijvend, authentiek en brandend actueel” – Go2WO2.nl
  • “Een nieuw standaardwerk” – Lotte Dodion, directeur Vredescentrum
  • “Het belang van deze geschiedenis was zelden groter dan nu” – Rudi Vranckx, oorlogsjournalist

Meer info over het boek vind je via deze link

Meer info over de V2-inslag op Cinema Rex, via deze link

Lees verder

Manchester 1944-2017

Gisterenavond laat sloeg de terreur toe in de Engelse stad Manchester. Na een concert van Ariana Grande liet een terrorist een bom ontploffen in de foyer van de Manchester Arena. Onder de 22 doden en 59 gewonden zijn heel wat kinderen. 73 jaar geleden was dit dagelijkse realiteit in Antwerpen, Londen, Luik en op 24  december 1944 ook in Manchester. Hieronder een fragment uit Elke dag angst, aangevuld met nieuwe getuigenissen die ik vond op een forum, over Manchester en omgeving tijdens de Christmas Raid van december 1944. Dit stuk publiceer ik ter herinnering en als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op 22 mei 2017 en van de V1-aanslagen op kerstavond 1944.

In 1944 én in 2017 was het de bedoeling om angst te zaaien bij een heel kwetsbare bevolkingsgroep. Vandaag willen ze jongeren en andere muziekliefhebbers bang maken om nog naar het concert van hun favoriete artiesten te gaan. Met de V1-bombardementen in 1944 wilden de Duitsers aantonen dat zelfs het verre Manchester nog het doelwit kon zijn van terreur en dat tijdens de kerstdagen.

Meer info over mijn boek Elke dag angst vind je via deze link.

Lees verder

Verhalen over de V-bommenterreur (3)

Naar aanleiding van het verschijnen van Elke dag angst (meer info), publiceerde ik op mijn website een lijst van alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland. Bijna wekelijks publiceer ik een of meer verhalen achter de opgelijste bombardementen. Hieronder vind je de derde reeks van tien verhalen. De link naar het verhaal vind je door op de plaats te klikken.

5 april 2017: 74 jaar na het bombardement op Mortsel

Meer info over het bombardement op Mortsel

Meer info over het boek Tranen over Mortsel

Gerard en Mia

Dit zijn Gerard Vingerhoets en Mia Berghmans bij hun huwelijk op 3 maart 1943 in Lier.

Hun ouders wilden liever dat ze zouden wachten tot na de oorlog, maar toch zijn ze in 1943 getrouwd. Het verliefde koppeltje ging ook tegen de wil van hun ouders in Mortsel wonen, vlak bij de Erlafabriek, waar Gerard werkte. Een maand later sloeg het noodlot toe…

Lees verder

Tiende plaats Geschiedenis Online Prijs

Hartelijk dank voor de 428 stemmen die mijn website kreeg voor de Geschiedenis Online Prijs. Ik eindigde op de tiende plaats, wat heel wat is tussen 156 andere (voornamelijk Nederlandse) inzendingen (volledige top vind je hier).

Meer info over de prijs vind je via deze link.

Mijn inzending was het overzicht van alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland (via deze link), dat ik deel ter gelegenheid van mijn nieuwe boek Elke dag angst (meer info)

Nog meer dank voor de vele (174!) lieve reacties die ik mocht ontvangen over mijn initiatief. Hieronder citeer ik er enkele: Lees verder

Verhalen over de V-bommenterreur (2)

Je kan tot vandaag middernacht nog stemmen op mijn website voor de Geschiedenis Online Prijs, via deze link:
Stem nu op Overzicht V-inslagen in België en Nederland| Pieter Serrien

Naar aanleiding van het verschijnen van Elke dag angst (meer info), publiceerde ik op mijn website een lijst van alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland. Bijna wekelijks publiceer ik een of meer verhalen achter de opgelijste bombardementen. Hieronder vind je de tweede reeks van tien verhalen. De link naar het verhaal vind je door op de plaats te klikken.

2016: Het jaar van de terreur

Terugblikken op het afgelopen jaar deed ik drie jaar geleden met een fotoreportage over 2013 (deze link om het bericht te herlezen). 2016 zal voor mij onder meer het jaar zijn waarin Elke dag angst verscheen, mijn boek over de V-bommenterreur (meer info). Maar diezelfde angst was ook bijna dagelijks in de actualiteit merkbaar, na aanslagen in Brussel, Nice, Berlijn, Lahore, Istanbul, Bagdad… Daarnaast was er de dagelijkse hel in Syrië. De beelden spreken voor zich. Daarom geef ik voor de rest geen uitleg.

2016-jaar-van-de-terreur-foto-1-www-pieterserrien-be

Lees verder

Verhalen over de V-bommenterreur (1)

Naar aanleiding van het verschijnen van Elke dag angst (meer info), publiceerde ik op mijn website een lijst van alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland. Bijna wekelijks publiceer ik een of meer verhalen achter de opgelijste bombardementen. Hieronder vind je de 38 eerste verhalen. Vanaf nu zal ik alle nieuwe verhalen per tien groeperen in een blogbericht. De link naar het verhaal vind je door op de plaats te klikken.

Waarom herdenken wij de bloedigste aanslag uit onze geschiedenis niet?

Via deze link vind je meer info over het boek

& via deze over de V2-inslag op Cinema Rex

Opiniestuk verschenen op 16 december 2016 in GVA, Apache, MO, Historiek.net en Mirari.

elke-dag-angst-coverZaterdag 16 december 1944. Het was 15u23 toen een gigantische knal door Antwerpen weerklonk. De stad leefde al twee maanden onder angstwekkende oorlogsgeluiden. Elke dag, soms zelfs elk uur, viel er wel ergens een Duitse V1 – “vliegende bom” – of een V2-raket. In de zes maanden onder de V-terreur (van oktober 1944 tot en met maart 1945) zouden er bijna 6000 neerstorten in de Antwerpse provincie, wat neerkomt op ongeveer 36 per dag. Alleen al in Antwerpen en haar randgemeentes vielen 4229 doden: een dodelijke ratio van 25 doden per dag. In heel België kostte de V-bommenterreur aan meer dan 8000 mensen het leven en werden er bijna 9000 inslagen geteld. Wat er die zaterdag 16 december gebeurde in het hartje van Antwerpen was daarvan het bloedige dieptepunt: een V2 trof de overvolle cinemazaal Rex.

567 mensen stierven onder het puin van de Rex, allen slachtoffers van blinde terreur. Onder hen maar liefst 296 geallieerde soldaten, ver weg van huis gestorven tijdens een namiddagje uit. 291 andere bioscoopgangers werden met vaak ernstige verwondingen uit het puin gehaald. De bominslag op de Antwerpse Cinema Rex was de dodelijkste van de hele Tweede Wereldoorlog. Tot de Golfoorlog in de jaren negentig bleef hij zelfs de dodelijkste bomaanslag uit de wereldgeschiedenis. Hoe komt het dan dat we er nooit bij stilstaan? Waarom herdenken we de bloedigste aanslag uit de Europese geschiedenis niet?

Hieronder kan je kijken naar een korte reportage over de inslag in de Rex.

Lees verder