5 april 2017: 74 jaar na het bombardement op Mortsel

Meer info over het bombardement op Mortsel

Meer info over het boek Tranen over Mortsel

Gerard en Mia

Dit zijn Gerard Vingerhoets en Mia Berghmans bij hun huwelijk op 3 maart 1943 in Lier.

Hun ouders wilden liever dat ze zouden wachten tot na de oorlog, maar toch zijn ze in 1943 getrouwd. Het verliefde koppeltje ging ook tegen de wil van hun ouders in Mortsel wonen, vlak bij de Erlafabriek, waar Gerard werkte. Een maand later sloeg het noodlot toe…

Lees verder

Tiende plaats Geschiedenis Online Prijs

Hartelijk dank voor de 428 stemmen die mijn website kreeg voor de Geschiedenis Online Prijs. Ik eindigde op de tiende plaats, wat heel wat is tussen 156 andere (voornamelijk Nederlandse) inzendingen (volledige top vind je hier).

Meer info over de prijs vind je via deze link.

Mijn inzending was het overzicht van alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland (via deze link), dat ik deel ter gelegenheid van mijn nieuwe boek Elke dag angst (meer info)

Nog meer dank voor de vele (174!) lieve reacties die ik mocht ontvangen over mijn initiatief. Hieronder citeer ik er enkele: Lees verder

Verhalen over de V-bommenterreur (2)

Je kan tot vandaag middernacht nog stemmen op mijn website voor de Geschiedenis Online Prijs, via deze link:
Stem nu op Overzicht V-inslagen in België en Nederland| Pieter Serrien

Naar aanleiding van het verschijnen van Elke dag angst (meer info), publiceerde ik op mijn website een lijst van alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland. Bijna wekelijks publiceer ik een of meer verhalen achter de opgelijste bombardementen. Hieronder vind je de tweede reeks van tien verhalen. De link naar het verhaal vind je door op de plaats te klikken.

2016: Het jaar van de terreur

Terugblikken op het afgelopen jaar deed ik drie jaar geleden met een fotoreportage over 2013 (deze link om het bericht te herlezen). 2016 zal voor mij onder meer het jaar zijn waarin Elke dag angst verscheen, mijn boek over de V-bommenterreur (meer info). Maar diezelfde angst was ook bijna dagelijks in de actualiteit merkbaar, na aanslagen in Brussel, Nice, Berlijn, Lahore, Istanbul, Bagdad… Daarnaast was er de dagelijkse hel in Syrië. De beelden spreken voor zich. Daarom geef ik voor de rest geen uitleg.

2016-jaar-van-de-terreur-foto-1-www-pieterserrien-be

Lees verder

Verhalen over de V-bommenterreur (1)

Naar aanleiding van het verschijnen van Elke dag angst (meer info), publiceerde ik op mijn website een lijst van alle dodelijke V-inslagen in België en Nederland. Bijna wekelijks publiceer ik een of meer verhalen achter de opgelijste bombardementen. Hieronder vind je de 38 eerste verhalen. Vanaf nu zal ik alle nieuwe verhalen per tien groeperen in een blogbericht. De link naar het verhaal vind je door op de plaats te klikken.

Waarom herdenken wij de bloedigste aanslag uit onze geschiedenis niet?

Via deze link vind je meer info over het boek

& via deze over de V2-inslag op Cinema Rex

Opiniestuk verschenen op 16 december 2016 in GVA, Apache, MO, Historiek.net en Mirari.

elke-dag-angst-coverZaterdag 16 december 1944. Het was 15u23 toen een gigantische knal door Antwerpen weerklonk. De stad leefde al twee maanden onder angstwekkende oorlogsgeluiden. Elke dag, soms zelfs elk uur, viel er wel ergens een Duitse V1 – “vliegende bom” – of een V2-raket. In de zes maanden onder de V-terreur (van oktober 1944 tot en met maart 1945) zouden er bijna 6000 neerstorten in de Antwerpse provincie, wat neerkomt op ongeveer 36 per dag. Alleen al in Antwerpen en haar randgemeentes vielen 4229 doden: een dodelijke ratio van 25 doden per dag. In heel België kostte de V-bommenterreur aan meer dan 8000 mensen het leven en werden er bijna 9000 inslagen geteld. Wat er die zaterdag 16 december gebeurde in het hartje van Antwerpen was daarvan het bloedige dieptepunt: een V2 trof de overvolle cinemazaal Rex.

567 mensen stierven onder het puin van de Rex, allen slachtoffers van blinde terreur. Onder hen maar liefst 296 geallieerde soldaten, ver weg van huis gestorven tijdens een namiddagje uit. 291 andere bioscoopgangers werden met vaak ernstige verwondingen uit het puin gehaald. De bominslag op de Antwerpse Cinema Rex was de dodelijkste van de hele Tweede Wereldoorlog. Tot de Golfoorlog in de jaren negentig bleef hij zelfs de dodelijkste bomaanslag uit de wereldgeschiedenis. Hoe komt het dan dat we er nooit bij stilstaan? Waarom herdenken we de bloedigste aanslag uit de Europese geschiedenis niet?

Hieronder kan je kijken naar een korte reportage over de inslag in de Rex.

Lees verder

Boekenbeurs 2016

Opnieuw met veel plezier signeer ik mijn boeken op de beurs. Wil je graag een unieke stempel van een V1 of ben je op zoek naar het ideale eindejaarsgeschenk voor den bompa? Kom dan zeker af!

2016-10-29-13-12-59Klik hier voor de Facebookuitnodiging.

Je vindt me dit jaar enkel in de eerste week:

 • Maandag 31/10 van 13u-14u: Standaard Boekhandel (stand 431, Hal 4) (lees via deze link over een bijzondere ontmoeting die dag)
 • Dinsdag 1/11
  • van 12u30 -14u: Horizon/L&M Books (stand 410, Hal 4)
  • van 14u-15u: Fnac (stand 119, Hal 1)
 • Donderdag 3/11 van 19u-21u, nocturne: Horizon/L&M Books (stand 410, Hal 4)
 • Vrijdag 4/11 van 13u-15u: Horizon/L&M Books (stand 410, Hal 4)

De week daarop geef ik nog enkele lezingen:

 • Maandag 7/11 spreek ik voorlopig de laatste keer (na dertig lezingen!!) over mijn WO1-boek Oorlogsdagen en dat in mijn hometown Kontich. 20u, Altenakapel. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht: uitwinkel@kontich.be of 03 450 78 31. Meer info? Op website Kontich.
 • Donderdag 10/11 geef ik een lezing over Elke dag angst in Borgerhout. De avond gaat door in de OLV-Ter-Sneeuwkerk op het Laar, waar een V-bom viel. 19u. Ook hier is de toegang gratis, maar inschrijven verplicht: cultuurantenne.borgerhout@stad.antwerpen.be of 03 338 17 88. Meer info? Op website Borgerhout.
 • Maandag 14/11 sluit ik mijn najaar-tournee af in Poperinge, waar ik over Elke dag angst en de V-terreur in België en ook West-Vlaanderen zal spreken. € 3, Hopmuseum zaal D’n aria, Gasthuisstraat 71, 8970 Poperinge. 19u-22u. Meer info? Op website CO7.

Ondertussen ben ik volop bezig met de publicatie van een unieke lijst: die van de honderden dodelijke V1- en V2-inslagen in België. De lijst vind je via deze link.

Meer info over mijn nieuwe boek Elke dag angst, vind je via deze link.

Tot binnenkort!!

Nieuw boek: Elke dag angst

Sinds deze week ligt mijn vijfde boek in de winkel. In Elke dag angst vertel ik het verhaal van de V-bommenterreur aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

naamloos

Anderhalf jaar lang werkte ik aan Elke dag angst. Het resultaat is een geschiedenis van een van de vergeten episodes uit de Tweede Wereldoorlog. Hieronder kan je lezen hoe mijn nieuwe boek tot stand kwam.

Wil je het boek graag online bestellen? Dat kan via: Bol.com, Standaard BoekhandelECIBruna, Proxis

Of via deze gewone boekhandel: Uitgever: Horizon, 2016, ISBN: 978 94 921 5958 8

Prijs: € 24,99

Lees verder

Toespraak herdenking V-bommen op Antwerpen 3 september 2016

Op 3 september werd ik uitgenodigd om te spreken op de herdenkingsplechtigheid aan het monument voor de slachtoffers van de V-terreur in Antwerpen. Hieronder vind je de uitgeschreven toespraak. Voor het eerst las ik voor uit mijn nieuwe boek Elke dag angst, dat op 21 september 2016 verschijnt.

Wil je meer weten over mijn nieuwe boek Elke dag angst, waarin de getuigen van de V-terreur een stem krijgen, klik dan op deze link.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Lees verder

‘Een kind dat zingt’ – Herdenking bombardement op Mortsel 2016

Het was dit jaar opnieuw een bijzondere herdenking. Voor het eerst was de Duitse ambassadeur Rüdiger Lüdeking aanwezig en voor het eerst sinds lang beklom  een getuige het sprekerspodium om over haar verdriet te vertellen.

(c) Hugo Vermeirsch

Meer info over mijn boek Tranen over Mortsel, vind je via deze link.

In de pers:

Mijn toespraak kan je hieronder lezen.

Lees verder