Pieter Serrien geeft historisch advies.
Hij werkt graag samen met anderen. Reeds meerdere malen hielp Pieter schrijvers, onderzoekers en studenten bij hun zoektocht naar historische verhalen. Hieronder een overzicht van enkele samenwerkingen uit heden en verleden.
Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen (2019-2020)
Elke dag angst in het MAS (2020)
Podcast Het elfde uur (2018)
Voor de Vlaamse radiozender Klara maakte Pieter een 24-delige podcast over de 24 laatste uren van de Eerste Wereldoorlog.
Musical 40-45 (2018)
vzw 5 april 1943 (2018-)
Historiek (2018-)
De Nederlandse website Historiek.net verzamelt historische artikels en biedt zowel een laagdrempelig als een verdiepend platform aan, dat veelvuldig gebruikt wordt voor educatieve doeleinden. Pieter schrijft regelmatig een bijdrage.
Via deze link kan
Vroeger gaat niet over (2017)

De Oorlogskranten (2014-2016)
Het CEGESOMA geeft de kranten uit beide wereldoorlogen opnieuw uit, met daarbij artikels door ‘de grootste historici’ (dixit Rudi Vranckx). Ook ik mocht enkele edities voorzien van deskundige uitleg.
Facebookgroep België tijdens de Tweede Wereldoorlog (2015-)
0
In maart 2015 richtte Pieter een forum op om de geschiedenis van België tijdens de Tweede Wereldoorlog een plaats te geven op Facebook. Het werd al snel een ontmoetingscentrum voor allerlei geïnteresseerde.
Een link naar de Facebookgroep vind je hier.
0
Katrien Steyaert – 1914-1918 100 jaar later (2014)
Pieter deed het werk achter de schermen voor het boek met interviews met onder andere Herman Van Rompuy, Jacques Rogge, Wim Mertens… Daarnaast voorzag Pieter journaliste Katrien Steyaert en fotografe Katrijn Van Giel van historische achtergrondverhalen bij hun reportages over WO1.
Meer info? Website Katrien, website Katrijn, Standaard Uitgeverij
0
Lize Feryn – Brieven van Marie (2014)
Na haar populaire boek Het dagboek van Marie over de serie In Vlaamse Velden, wilde Lize het verhaal van Marie en haar Duitse vriend na de serie. Pieter brainstormde met Lize over wat er mogelijk met hen kon gebeuren in 1918-1919. Het resultaat was een origineel drama van het na-oorlogse leven in België.
Meer info? WPG, Facebookpagina Lize
0
0
Kim Van Semang – Open Wounds (2011)
Pieter hielp fotografe Kim Van Semang bij haar hedendaagse interpretatie van de puinhopen van 5 april. In haar reportage Open Wounds maakte ze een opmerkelijke vergelijking tussen de werken in Mortsel vandaag en de chaotische puinen na het bombardement.
Meer info? Website Kim, Tranen over Mortsel
Bart Vercauteren – Het graf van de voddenraper (2010)
Bart schreef zijn beklijvende romandebuut over het bombardement van 5 april 1943. Hij gebruikte daarvoor Tranen over Mortsel ter inspiratie en Pieter las het boek na en gaf advies.
Meer info? Houtekiet, Tranen over Mortsel, mijn blogbericht over de uitgave
0
Roland Bergeys – Gaan jullie ons nu doodschieten? (2010)
Pieter hielp Roland bij het verzamelen en interpreteren van de WO2-getuigenissen. Daarna voorzag Pieter het boek van een voorwoord en presenteerde het voor tijdens de persvoorstelling.
Meer info? Website Roland, Zo was onze oorlog,
0
Toekomst herdenkingssite Mortsel (2009-2010)
Pieter begeleidde viertal architectuurstudenten die hun masterproef maakten over het erepark in Mortsel-Dorp. Tegen de zeventigste verjaardag van het bombardement wilt de stad een nieuwe herdenkingsmonument inhuldigen.
De herdenkingssite bezoeken kan tijdens de historische wandeling: deze link voor meer info.
0
Geheugen Collectief (2009-2014)
In 2009 richtte Pieter samen met historicus Selm Wenselaers het eerste historisch onderzoeksbureau van België op. In 2014 stopte hij als onderzoeker. Momenteel zetelt hij in de Raad van Bestuur.
Meer info? Website Geheugen Collectief, Selm Wenselaers
0
0
0
De Laatste Getuigen (2007-2010)
Pieter begeleidde tientallen jonge interviewers bij hun ontmoetingen met de laatste getuigen van het Mortselse bombardement van 5 april 1943. Vijf scholen (GTI Mortsel, OLVE, Sint-Aloïsius, Sint-Gabriël Boechout en Koninklijk Atheneum Mortsel) waren betrokken. De resultaten waren indrukwekkend: de jaarlijkse herdenkingen in een nieuw jasje, het boek Tranen over Mortsel, ontmoetingsdagen tussen getuigen en jongeren, een tv-documentaire, een muziekvoorstelling, …
Meer info? De documentaire, Tranen over Mortsel