Meer info over het boek

Terug naar het overzicht van V-inslagen

Mariëtte Dockx (°1919) was op 18 april 1944 getrouwd met Louis Oosters (°1921). Ze woonde in bij haar schoonouders op de Turnhoutsebaan 28 in Borgerhout. Samen met broer Adrien Oosters (°1922) bleven ze ondanks de oorlog de horloge- en juwelenwinkel openhouden. Louis en Mariëtte hebben elkaar leren kennen in het Rode Kruis in 1939 toen zij er beiden cursus volgden. Louis werd hoofdambulancier. Tijdens een soepbedeling was Louis bij een V-bominslag gewond geraakt aan het voorhoofd. Zijn hoogzwangere vrouw Mariëtte zat thuis soep te eten als bij die inslag het glas van de koepel op tafel en in haar bord viel. Gelukkig raakte zij niet gewond. De huisdokter raadde hen aan de stad te ontvluchten. Zo verhuisden Louis en Mariëtte eind februari 1945 naar Waregem. Adrien bleef echter in het ouderlijke huis en hield de winkel open.

Op 7 maart na het middageten stond Adrien klaar in de gang aan de voordeur, om naar zijn lief te gaan aan de overzijde van de Turnhoutsebaan, met wat eieren van de kippen die zij hielden in de tuin. Dit werd zijn redding. De V-bom viel op het huis om 13u17. De twee handelszaken werden volledig vernield. Adrien lag zwaar gekwetst onder het puin. In comateuze toestand werd hij overgebracht naar het Stuyvenbergziekenhuis en op de gang gelegd. Er waren immers teveel gekwetsten en de hopeloze gevallen werden op de gang gelegd, wachtend op de dood. Dr. Walter Luyten vond en herkende Adrien en liet hem op een kamer leggen. Daar herstelde hij van een dubbele schedelbreuk.

Louis werd in Waregem verwittigd en reisde in Rode Kruisuniform snel af naar Antwerpen. Heel wat juwelen uit de winkel werden gestolen. Alle huwelijkscadeaus van Mariëtte en Louis bleven in het puin. De fietswinkel ernaast stond in brand en er raakten drie mensen verkoold: man en vrouw en de winkeljuffrouw.

Op 13 maart 1945 beviel Mariette in Waregem van een zoon: Frank Oosters. Op 26 juli 1945 huwde Adrien Oosters met Elza Van Everbroeck (°1922), het lief van de eieren. Ze kregen samen acht kinderen.

Er werden vier illegale foto’s genomen van de puinhopen.

Met dank aan Michel De Smedt (echtgenoot van Lieve Oosters, zevende kind van Adrien).

BewarenBewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s