Meer info over het boek

Terug naar het overzicht van V-inslagen

Paul Lever reconstrueert op Facebook de aangrijpende geschiedenis van zijn familie in Antwerpen.

Het verhaal van de Houtemstraat lezen we in een brief die vader Lucas Lever korte tijd later schreef.

Brief van Lucas (Luc) Lever aan de Nederlandse familie.
Ook Maria Dolfeyn kreeg het slechte nieuws snel te horen. Ter plaatste bleek de ravage enorm: 19 doden, 15 gewonden, 18 huizen werden totaal vernield en 125 beschadigd. De vanuit het Duitse Burgsteinfurt afgevuurde raket kende geen genade.
Janna Johanna Lems, Rotterdam 5 Mei 1893 – Berchem 4 november 1944.
Er was dringend nood aan opvang voor de mensen die hun huis kwijt waren. Om de hulp beter te organiseren trok Maria naar Antwerpen om hulp te vragen bij haar vrienden van het verzet. Daar kreeg ze te horen dat er overal nood was. Die dag alleen al vielen er in Merksem 47 in en in Wilrijk 18 doden. Ze moest de zaken in Berchem dus zelf aanpakken. “Maria, jij bent het verzet in de Groenenhoek. Organiseer het.”
Zo gezegd, zo gedaan. Mensen werden ondergebracht bij andere gezinnen en wat je aan anderen vraagt, doe je dus ook zelf. Zo kwamen vader Lucas en zijn zoon Lucien in de Edelgesteentestraat terecht. Ook Marietje Laenen, een Nederlandse buurvrouw waarvan het huis vernietigd was, kreeg er onderdak. Maria was bij de ploeg jongeren van de plaatselijke jeugdverenigingen die weken later Janna Lems onder het puin vonden.