Meer info over het boek

Terug naar het overzicht van V-inslagen

Dit is de oude spoorwegbrug over de Antwerpsestraat die parallel liep met de Vredebaan in Mortsel. ‘De Afgebroken Brug’ wordt ze in de volksmond genoemd. Op 23 februari 1945 trof een V1-bom de zijkant van de brug. Frans Pelgrims (°1930) was getuige van de inslag: ‘Ik was in Edegem en hoorde dat er in de verte een bom viel. Ik liep naar de brug en zag dat aan de kant van Mortsel een vliegende bom was ingeslagen. Er zat een paard geklemd tussen de brokstukken. Het zat in zijn doodstrijd te hinniken.’ Op de vooroorlogse foto hierboven is een paard met voerkar te zien.

Frans Pelgrims.

‘Daarop kroop een soldaat met een stengun op het puin. Hij richtte de loop op het hoofd van het dier en verloste het met enkele knallen uit zijn lijden. Ik vernam dat het paard een voerkar trok, die het huisvuil ophaalde in Mortsel. Wat er met de vuilnisman of de voerder is gebeurd , weet ik niet.’ Er waren zeker drie doden bij de inslag.

Na de traumatische inslag, werd Frans met de organisatie Boerenhulp aan Stadskinderen naar het West-Vlaamse Houthulst gebracht. Hij zat achterin een grote vrachtwagen: ‘Toen we daar aankwamen, kozen de hulpverlenende boerenkoppels hun kinderen uit. “Die daar”, zeiden er twee en ik werd uitgepikt. Zo verbleef ik nog enkele maanden in West-Vlaanderen om weg te blijven van het gevaar van de V-bommen. Nu nog heb ik contact met de zoon van het boerenkoppel die mij heeft opgevangen.’

De brug was al eens licht getroffen geweest bij een V2-inslag op 14 februari 1945 en ernstig beschadigd bij het Amerikaanse bombardement van 5 april 1943 (meer info). Hieronder een tekening van Karel Dasseville over de brug tijdens 5 april.