Meer info over het boek

Terug naar het overzicht van V-inslagen

In De geschiedenis van Bonheiden van E. Raes (Davidsfonds Bonheiden, 1997, p. 170) staat het verhaal van de V2-inslag op 1 november 1944 te lezen. Het vertelt hoe de hoeve die vandaag in de Vredesteinlaan ligt volledig vernield werd. De inslag vond waarschijnlijk plaats rond halfzes, ook al beweren sommigen dat het twee uur vroeger was. De krater was zeven meter diep en elf meter breed. In het puin vonden omwonenden en toegesnelde soldaten het lichaam van Leonia Verreth. Zij was alleen thuis gebleven omdat ze hoogzwanger was. De rest van de familie was naar de begraafplaats voor Allerheiligen: “Men vond haar levenloos op een stoel met de voeten nog in de oven van de kachel. Er werd nog getracht het kind in haar schoot te redden, maar ook dat mislukte.”

Met dank aan Koen Roggemans

2 gedachten over “1 november 1944: V2 Bonheiden Vredesteinlaan

  1. Dit bombardement was op de ouderlijke woning van mijn vader (Willy Hellemans). Hij heeft zelf weinig herinneringen aan de oorlog omdat hij ‘te klein’ was. Dit bombardement is die ene herinnering die op hem veel indruk maakte. Hij schrijft in zijn boek: “Op 1 november 1944 viel een bom op ons huis en het buitengoed. De zwangere vrouw van de conciërge liet daarbij het leven. Ik was toen vier en een half jaar. Ook ons paard schrok zo erg dat het door het glas van de serre sprong en moest afgemaakt worden. Wij waren op dat moment op familiebezoek. Maar over het bombardement werd later nog zo vaak gesproken dat het leek alsof ik het echt meemaakte.”

    1. Beste Sigrid,
      Kan je me de gegevens bezorgen van het boek van je vader? Ik woon net naast de plek van de impact, en ben erg geinteresseerd in de geschiedenis van de plek. Ik heb er enkele jaren geleden met je vader over gepraat.
      Jean-Marc Wislez

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s