MIDDELEEUWEN

Pilaren van de Aarde – Ken Follett

1001004006762819Korte inhoud: In het Engeland van de twaalfde eeuw trekt meesterbouwer Tom met zijn gezin van stad naar stad op zoek naar werk. Ten einde raad vraagt hij onderdak in de priorij van Kingsbridge. Overste Philip ziet een hemels teken in zijn komst: Tom zou wel eens de man kunnen zijn die de magistrale kathedraal kan bouwen waar hij altijd van gedroomd heeft. Maar zijn ambities zijn groot, en lang niet iedereen steunt zijn plannen.

Link leerstof: De Anarchie (Engelse burgeroorlog van 1135-1154, info zie Wikipedia), gotische kunst, middeleeuwse stad

Waarom een tip? Het leest als een trein (ondanks de duizend pagina’s!). Het is zonder twijfel het meesterwerk van Ken Follett. Het was een klassieker in de jaren ’90 onder de titel De Kathedraal. Ondertussen ook verfilmd én als gezelschapspel uitgebracht (meer info over het sterke gezelschapspel).

Mijn oordeel:

Brug naar de hemel – Ken Follett

Korte inhoud: Op de dag van Halloween in het jaar 1327 knijpen vier kinderen 1001004007579077er na de mis in de kathedraal van Kingsbridge tussenuit: een dievegge, een pestkop, een jong genie en een meisje dat dokter wil worden. In het bos zijn ze getuige van de moord op twee mannen. Voor altijd zullen ze met elkaar verbonden blijven door die raadselachtige gebeurtenis, die ene dag in het bos.

Link leerstof: Honderdjarige Oorlog, de pest

Waarom een tip? Het is een schitterende opvolger van Pilaren van de Aarde.

Jonkvrouw – Jean-Claude Van Rijckeghem

Korte inhoud: Marguerite van Male is veertien en een half. Ze is de erfgename9200000006383202 van Vlaanderen. Ze droomt van een witte ridder die haar naar een kasteel in de wolken zal voeren. Maar de ridders die ze ontmoet zijn allemaal sufferds die niet bestand zijn tegen haar pittige karakter en haar opvliegende aard. Op een dag beslist haar vader met wie ze die zomer zal huwen…

Link leerstof: Graafschap Vlaanderen,

Waarom een tip? Dit boek heeft heel wat prijzen gewonnen.

Mijn oordeel: Nog niet gelezen.

NIEUWE TIJD

Vesalius – Joris Tulkens

Korte inhoud: In 1559 verhuist Andreas Vesalius, de beroemde geneesheer, 9200000016499742naar het Spaanse hof. Hij maakt er kennis met Fernando de Valdés, die als grootinquisiteur
verantwoordelijk is voor de gruwelijke ketterverbrandingen die overal plaatsvinden.

Link leerstof: humanisme, Vesalius, Nederlanden, Filips II, inquisitie

Waarom een tip? Joris Tulkens vult meesterlijk de Spaanse periode van onze bekendste geneesheer in. Er is niet veel bekend over dit deel van het leven van Vesalius. Wat het had kunnen zijn, lees je in dit schitterende boek.

Rode sneeuw in december – Simone Van der Vlugt

Korte inhoud: Het is 1552, de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Lideweij9200000001322337 Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te kunnen trouwen trotseert ze de wil van haar vader.  Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert.

Link leerstof: De Opstand, Nederlanden, inquisitie, godsdienstoorlogen, Willem van Oranje, Filips II

Waarom een tip? Het is spannend, historisch vrij correct en een ideale kennismaking met de bijzondere geschiedenis van de Opstand.

Galgenmeid – Jean-Claude Van Rijckeghem

Korte inhoud: Het veertienjarige weesje Gitte leeft in het zestiende-eeuwse 1001004006872029Antwerpen van stelen. Ooit door haar moeder bij een maagdenhuis afgeleverd en op haar dertiende weggekocht door een valse apotheker die met een huifkar langs kermissen trok, weet ze wat overleven is. Als ze op een dag gepakt wordt, lijkt haar leven te eindigen aan de galg. Ze weet vrij te komen in ruil voor spionage in Spanje voor de Nederlandse prins van Oranje.

Link leerstof: Antwerpen, de Opstand, Filips II, de Nederlanden

Waarom een tip? Een schitterende meeslepende adolescentenroman met een meisje in de hoofdrol!

Mijn oordeel: Dit boek heeft mij aangenaam verrast! Het leest vlot en is een perfecte aanrader voor mijn leerlingen.

De orde – Tim Willocks

Korte inhoud: Malta, 1565. De Sjah van de Ottomanen heeft een heilige oorlog1001004005992756-2 uitgeroepen tegen de christelijke ridders van de Maltezer Orde. De Franse gravin Carla is op dat moment op weg naar Malta om haar verloren zoon te zoeken. De enige man met genoeg ervaring om haar te helpen is de Duitse held Mattias Tannhauser. Samen reizen de gravin en Tannhauser af naar Malta, waar ze te midden van een van de meest spectaculaire belegeringen uit de militaire geschiedenis beginnen aan hun zoektocht naar de zoon van de gravin. Een spannende queeste in volle godsdienststrijd!

Link leerstof: Godsdienstoorlogen, inquisitie, strijd om de Middellandse Zee, het Beleg van Malta (de strijd tussen de Orde van de Hospitaalridders en de Turken, info zie Wikipedia).

Waarom een tip? Een echt boek voor lezers die houden van gedetailleerde beschrijvingen van veldslagen. De held is soms wat overdreven sterk, maar het is een boek dat je toch meesleurt in de epische strijd van het Beleg van Malta.

Mijn oordeel: Wat gewelddadig en vaak nogal overdreven beschrijvingen van de oorlogsgruwel, maar zeker en vast een goede historische roman.