Meer info over het boek

Terug naar het overzicht van V-inslagen

V2 op de smalle volkse Bonte Mantelstraat, 18u20, 71 doden en 81 gewonden. Vandaag bestaat de Bonte Mantelstraat niet meer. De volkse wijk heeft plaats geruimd voor het Theaterplein met de Stadsschouwburg en Het Paleis.

bonte-mantelstraat-amsab

anna-benoy-en-dochtertje-petronella-1De op twee na bloedigste V-inslag in Antwerpen was een raket die zich in de vroege avond van 28 oktober 1944 op de volkse wijk van het huidige Theaterplein stortte. De schade in de smalle Bonte Mantelstraat was enorm. Hele gezinnen waren samen van het leven beroofd. In totaal waren er 71 doden en 81 gewonden.  Geoff Benoy (°1946) vertelt welke gruwel zijn familie die avond beleefde: ‘Mijn grootouders Jozef Benoy (°1899) en Petronella De Blick (°1892) werden samen gedood in hun woning. Ook hun dochter Anna (°1917) was op slag dood. Haar dochtertje Nelly Van De Cruys (°1936) werd levend, maar zwaargewond van onder het puin gehaald. Ze had een ingedrukte borstkas en bezweek drie dagen later aan haar verwondingen.’ ‘Het hele gebeuren heeft de familie diep getraumatiseerd’, vertelt Geoff Benoy jaren later. ‘Het houdt me nog steeds bezig.’

jef-benoy-bontemantelJarenlang heeft er een herdenkingsplaat voor Jozef “Jef” Benoy aan de stadsgebouwen. Ondertussen is deze verdwenen. De stad herdacht een van haar trouwste werknemers met deze tekst: ‘Jef was een echt Sinjorentype: guitig en goed gehumeurd. En toch bracht het leven deze volksjongen vele teleurstellingen, want hij had steeds voor alles en nog wat een kwinkslag klaar. Zijn vrolijkheid en optimisme waren nooit zoek. Hij leefde voor zijn familie, was vader van zes kinderen, voor welker opvoeding hij zich fel inspande. Binnenkort zou hij op rust gaan, na vele jaren dienst als karlader bij O.R.D. Het heeft niet mogen zijn: door een vliegende bom, die zeer vele slachtoffers maakte in de Bontemantelstraat, werd hij op 3 november 1944 gedood. Hij is eerlijk en eenvoudig door het leven gegaan, zoals de meeste arbeiders trouwens die bij eendezelfde bominslag getroffen werden. Met zijn echtgenote had hij alle lief en leed gedeeld tijdens het al te korte leven. Zij ging ook met hem de dood in.’ Blijkbaar stierf dus ook Jef Benoy pas na enkele dagen aan zijn verwondingen.

Petronella en Jozef
Petronella en Jozef.

 

3 gedachten over “28 oktober 1944: V2 Bonte Mantelstraat Antwerpen

  1. Mooi geschreven, maar mijn grootvader Jef is na de inslag gestorven (gestikt en verpletterd toen waarschijnlijk het puin verschoof).

  2. Hello, I am Mark, from Cluses (small town between Leman Lake and Mont Blanc, French Alpes). Compliments for your contribution to history of WW2, Please, is there a list of the 71 victims of this tragedy ? Cordials greetings from Haute-Savoie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s