Op vakantie in Vietnam moest ik wel een boek lezen dat over de oorlog ging. Als tip kreeg ik Niets en zo zij het van de in 2006 gestorven Italiaanse journaliste Oriana Fallaci. Het was bijzonder om de verhalen van de betrokken soldaten, van beide kanten, te lezen door de ogen van  Fallaci.

Zij schrijft een dagboek van haar – soms roekeloze – reportages over het effect van de oorlog op de soldaten. Tijdens haar drie bezoeken aan Vietnam gaat ze tevergeefs op zoek naar het waarom van de oorlog, van het sterven en van haar taak als correspondente. Het was intrigerend om haar te horen vertellen over de zware gevechten rond de citadel in Hué, terwijl ik daar als toerist in een chique hotel verbleef. Vooral de fragmenten uit de dagboeken van Vietnamese soldaten heeft indruk op mij gemaakt. Een absolute aanrader voor lezers die op zoek zijn naar een boek dat net iets meer over de gruwelijke oorlog vertelt.

FALLACI, Oriana, Niets en zo zij het, Amsterdam: Ooievaar Pockethuis, 1969, 354 pagina’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s