Het bombardement van 5 april 1943 heeft een diep litteken achtergelaten in de Mortselse gemeenschap. Tot vandaag leeft de ramp in het collectieve geheugen van de stad.

In 2008 schreef ik samen met tweehonderd leerlingen van Mortselse secundaire scholen het boek Tranen over Mortsel. Zij interviewden samen met mij de laatste getuigen van de luchtaanval. Ik regisseerde meer dan honderd interviews en tientallen neergeschreven getuigenissen tot een boek waarin de herinneringen als een puzzel werden verteld.

Na de historische wandeling in 2010 en de jaarlijkse herdenkingen bleef de aandacht voor de herinnering aan het bombardement toenemen. De stad liet het ereperk in Mortsel-Dorp erkennen als monument en de plannen voor een herdenkingssite zijn goedgekeurd.

Daarom starten we vandaag met een afsluitend onderzoek over het bombardement van 5 april 1943. In 2013 is het zeventig jaar geleden dat die mooie eerste lentedag in Oude God plots veranderde in de hel. Tegen deze herdenking willen we starten met de bouw van een educatieve tentoonstelling en een vernieuwd erepark om de herinnering aan het bombardement levendig te houden.

Om dit te kunnen realiseren hebben we opnieuw jullie hulp nodig. We gaan op zoek naar gedetailleerde verhalen over de slachtoffers van de ramp, de getroffen woningen en al dan niet vernietigde plaatsen. Daarnaast zijn we op zoek naar getuigen van het bombardement die hun verhaal nog niet of slechts beperkt konden doen.

Bent u een getuige, een Mortselaar of een geïnteresseerde die mee geschiedenis wil maken? Wilt u meewerken aan dit project? Contacteer Pieter via mail (pieter@geheugencollectief.be) of via de post (Hoge Akker 62, 2550 Kontich)

Hier vindt u meer over welke informatie we zoeken voor dit onderzoek.

3 gedachten over “De namen van 5 april

  1. Ik kocht vandaag een blaadje met “De laatste liederen” uit die periode. Een een van de liedjes heet : “De Luchataanval van 5 april 1943. Ik ben gaan opzoeken en zag dus dat het de fameuse bombardement op Mortsel waren. Als je de tekst niet hebt, stuur me dan een mailtje en dan maak ik een scan. Vriendelijke groeten Willy.Vounckx@telenet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s