Een triller over de donkerste periode van onze duistere middeleeuwen? Ik ben op mijn hoede. De trailer van Black Death bevestigt mijn vrees: tijdens de pest – nevelige, donkere beelden…. uiteraard… er was toen toch overal mist en de dagen waren korter, niet? – vormen een aantal brute soldaten en één jonge monnik een legertje ongeregeld. Ze gaan op zoek naar een mysterieus dorpje onder bewind van een heks waar de Zwarte Dood nog niet doordrong. Een belachelijk verhaal, alsof de grootste demografische crisis uit onze geschiedenis op zich niet interessant genoeg is?

Ik kijk toch. Ik kan het niet laten.

Mijn oordeel? Het verhaal spreekt me niet aan, de acteerprestaties zijn matig (alhoewel ‘Boromir’ van LOTR en ‘Jack’ van The Pillars of the Earth het niet slecht doen). Maar: de waanzin van de veertiende eeuw is mooi verfilmd. Vooral het begin van de film is sterk. De constante angst voor een zwerende bobbel onder je oksel, de rottende geur van lijken in de straten en de hopeloze goedgelovige onwetendheid van de slachtoffers doen je op het puntje van de sofa zitten. De makers kennen hun geschiedenis. Ze brengen de pest goed in beeld, geen overdreven horror en geen anachronistische personages. Jammer dat die personages de stad verlaten en dat de film afdwaalt naar dat slappe trillerverhaal over het dorp. Gemiste kans?

Meer info? Website van de film, een recensie van Three Brothers en Moviemeter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s