Het verhaal van de Bielskibroers is relatief onbekend. Na twee boeken gelezen te hebben over deze groep Joodse partizanen, hoorde ik dat er een film over uit kwam. Meteen stond hij bovenaan mijn lijstje. In de cinema stelde de film een beetje teleur (waarom toch al dat geweld?). Onlangs bekeek ik hem nog eens. Als je naast de Hollywoodiaanse clichés kijkt is dit een sterke film.

Defiance vertelt het verhaal van de vier Bielskibroers: Tuvia, Zus, Aseal en Aron. Ze leven in Wit-Rusland en zijn berucht als stoere kwajongens en zijn niet erg geliefd bij hun buren. Hun land wordt veroverd door de Sovjet-Unie en na juni 1941, bezet door de Duitsers. De film begint met de uitdrijving van een getto en de moord op enkele duizenden Joden. De lokale politiecommissaris en Jodenjager vermoordt de ouders van de Bielski’s. De vier broers worden herenigd en verstoppen zich in de oneindige en ondoordringbare wouden rondom hun dorpen. Daar vangen ze, eerst spontaan en na een tijd georganiseerd, vluchtende Joden op en proberen ze te overleven.

Een van de krachtigste verhalen uit de Tweede Wereldoorlog verfilmen is geen gemakkelijke opdracht. Edward Zwick (Legends of the fall, The Last Samurai, …) zat in de regisseursstoel. De pogingen om een unieke film te maken waren tevergeefs: Er wordt soms Russisch gepraat, maar waarom dan terug abrupt overschakelen naar Engels met een storend accent? De pacifistische samenhorigheid wordt sterk in beeld gebracht, maar waarom voeren de makers dan – niet waargebeurde – veldslagen op? Soms lijkt de film op Schindler’s List maar ze wilt te vaak een Saving Private Ryan zijn.

Wat wordt er wel goed in beeld gebracht? De wil om te overleven. De broers waren geen brave jongens, en zeker geen messiaanse redders van het Joodse volk. Verraders, collaborateurs en Duitsers werden brutaal afgemaakt, ook in de film. Het gewelddadige zit in de film vooral in de persoon van Zus, maar ook de andere broers waren geen watjes. Sommige filmscènes lijken onrealistisch, maar zijn waargebeurd: Tuvia reed rond op een wit paard en hield speeches, er waren huwelijken, er vonden executies plaats, er werd les gegeven, iedereen kreeg een job en ook vrouwen vochten mee.

Meer info? Bekijk de trailer van Defiance.

Een gedachte over “Gezien: ‘Defiance’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s